15 години по-късно: Няма съучастник в убийството на сестрите Белнейски

Лазар Колев гние в затвора, майката Фани отглежда осиновената Мария

15 години след зверското  двойно убийство на сестрите Росица и Христина Белнейски от Пазарджик няма открит съучастник на осъдения до живот Лазар Колев-Малкия Гангстер, с когото се предполага, че са били в онази злокобна и студена януарска вечер. Двете момичета бяха брутално изнасилени и убити.

Сега Колев гние в затвора, където бе хвърлен с най-тежката възможна присъда – до живот без право на замяна. Майката Фани пък намери сили да живее, след като осинови дете от дома в село Лесичово и сега се е посветила изцяло на навършилата вече 16 години Мария.

Мими е отлична ученичка и мечтае да стане лекар един ден, за да се грижи за майка си. Тя й остана единствената радост. Бащата Стоимен не можа да преживее мъката по дъщерите си и издъхна от масивен инфаркт на 3 февруари 2015 г., докато беше на работното си място като стрелочник на жп гарата в Пазарджик. От 31 януари 2006 г., когато зверското двойно убийство на момичетата разтресе не само Пазарджик, но и страната, досега някои хора, свързани със случая и разследването, вече не са между живите. Доайенът на съдебната медицина у нас, патоанатомът проф. Стойчо Раданов, който по време на съдебното дело защитаваше тезата, че двете сестри са станали жертви на катастрофа, през октомври 2008 г. бе намерен обесен на катерушка в столичния квартал „Иван Вазов“.

Свидетели има, свидетели няма

Овчарят, намерил двете обезобразени тела на момичетата в местността Грамадите край Брацигово, също почина. В гробищата е и  бившият следовател Енчо Ганчев, който е започнал собствено разследване за жестокото двойно убийство. Нелепа смърт застигна и ски учителят Димитър Юруков, който видял двете момичета ден преди смъртта им на писта в курорта Св. св. Константин и Елена над Пещера. Няма го и основния свидетел на прокуратурата - Владимир Славов-Иширковеца, за когото се предполага, че е бил убит.

В лек автомобил на пътя Силистра - Шумен през 2016 г. са били открити 3-4 литра кръв от Иширковеца, но следи от труп в района няма.  54-годишният Славов изчезва безследно на 5 септември 2015 година. Обявен е за издирване с жълта бюлетина от Интерпол.

Той е един от легендарните гангстери от 90-те години на миналия век. Лежал е много пъти в затвора, включително и за бомбен атентат. Името на инженера нашумя около делото Белнейски, когато стана свидетел на прокуратурата срещу Лазар Колев. Още с появата си  пред Темида, Иширковеца призна пред журналистите в коридора, че бил заплашван, но отказа да съобщи повече подробности. Разбра се и че умишлено е вкаран в килията на Малкия гангстер, за да спечели доверието му. По време на първия си разпит в съда бившият затворник сензационно обяви, че Колев му бил признал, че е убил двете сестри заради лошо стечение на обстоятелствата и под влиянието на алкохола. За тези думи на Иширковеца в очна ставка в залата Лазар се обърна към бившия си съкилийник “Защо лъжеш?“, след което основният свидетел по делото повече не се вестна в Пазарджик, а впоследствие и изчезна безследно.

Наказателното дело за двойното убийство бе едно от най-скъпите дела в българското правораздаване и по него бяха разпитани стотици свидетели, сред които и други съкилийници на Колев от ареста в София. На 10 юни 2011 г. Окръжният съд в Пазарджик с председател съдия Ивета Парпулова даде на единствения обвиняем Лазар Колев доживотен затвор без право на замяна. През ноември същата година апелативните съдии в Пловдив потвърдиха изцяло решението на колегата си, но върховните магистрати по-късно върнаха делото за ново разследване. В крайна сметка на 21 май 2014 г. Колев окончателно получи доживотното си наказание и мегаделото вече е в историята. Досъдебното производство, което бе образувано срещу неизвестен извършител заради открит ДНК материал от второ лице, участвало в изнасилването на двете момичета Белнейски, е спряно. Ако се появят нови факти по случая отпреди 11 години, досъдебното производство ще бъде подновено, но на този етап няма такива изгледи. Според обвинителния акт срещу Лазар Колев в пияно състояние е качил в колата си на бул. “България“ в Пазарджик в нощта на 28 януари 2006 г. двете сестри. По пътя оставя по-малката сестра при свой неизвестен до момента приятел и продължава с Росица, а два дни по-късно обезобразените им тела са намерени край партизански паметник до Брацигово.

Разследващите пращаха проби във ФБР

 

В хода на делото анални ДНК проби от Росица бяха изпратени за изследвания в лаборатория на ФБР в САЩ. Проби на сестрите са изпращани и в лаборатория в Бирмингам, Англия. В Обединеното кралство били изпратени 6-7 проби от устните кухини, анални и вагинални секрети, както и петно от полата на Росица. И британските експерти не успели да отделят достоверни Y-хромозоми и автогени от мъжки клетки по простата причина, че материалът бил недостатъчен и пробите били върнати без резултат. Едва през 2008 г. се стига до изследване на ноктите от лявата и дясната ръка на Росица и на Христина, като се установило, че профилът съвпада с ДНК профила на Лазар Колев, взет от база данни в пазарджишкия затвор. Аутопсията  на убитите сестри показа тогава, че по-малката сестра Христина е била душена и изнасилена вагинално преди смъртта си, а сестра й Росица - анално.

Кръвникът не е платил нито лев от кръвнината

Почернената майка Фани отдавна е изгубила надежда, че може да получи присъдените от Окръжния съд в Пазарджик кръвнини за жестоко убитите момичета в размер на 400 000 лв., които вече с лихвите са значително повече. Осъденият за зверски обезобразените и удушени сестри Лазар Колев нямал никакво имущество на негово име. Вместо да изплати обезщетението от по 200 000 лв. за убийствата на двете момичета, 35-годишният Колев осъди държавата за 3000 евро заради лошите условия, при които изтърпява доживотните си присъди без право на замяна в пазарджишкия затвор. Парите обаче не са преведени по сметката на Фани.

Подобни статии