176 детски градини отварят в София, но едва 26% от децата ще се върнат в тях

176 детски градини и 24 самостоятелни детски ясли в София отварят на 26 май. Родителите на общо 11849 деца са заявили желание да изпратят децата си в общинските детски градини. Това е 26 % от общия брой на посещаващите. В самостоятелните детски ясли децата ще са 860, което е 43% от посещаващите, съобщиха от Столична община.

По данни на директорите родители на деца от 6 детски градини не са заявили желание децата им да посещават в предстоящата първа седмица.

В 7 детски градини – пет в район Студентски и по една в район Надежда и Илинден се извършват неотложни ремонтни дейности. Очаква се детските градини в Студетски и Илинден да отворят врати на 1 юни, а детската градина в Надежда да отвори врати в средата на юни.

Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията.

Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини. Всяка сутрин здравословното състояние на децата ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълното им възстановяване.

Всички директори на детски градини и ясли в София трябва да спазват инструкциите за организацията на работата.

Целта е да се осигурява дистанция между различните групи и между персонала и родителите. Увеличава се времето за провеждане на занимания навън при хубаво време.При игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група. Посещенията на родители вътре в помещенията ще остане забранено, както и преди затварянето на детските градини.

Подобни статии

 • Официално: Приемат

  Официално: Приемат "Право" с оценка от матурата

  Министерският съвет отмени приетата през 2017 г. и предстояща да влезе в сила от новата академична година Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“ и направи промени в сега действащата наредба, съобщиха от пресцентъра на МС.

  50
 • Едва 14% от малчуганите се завърнаха в детските градини в София

  Едва 14% от малчуганите се завърнаха в детските градини в София

  В първия ден на отварянето на детските градини в София родителите на 6348 деца ги заведоха на забавачка, а други 489 малчугани бяха в самостоятелните ясли. Това прави около 14% от всички деца, които посещават детски градини и под 25% от децата, които ходят на самостоятелни ясли, съобщиха от "Московска" 33.

  64
 • Всяко пето хлапе със специални потребности без онлайн уроци

  Всяко пето хлапе със специални потребности без онлайн уроци

  20% от децата със специални образователни потребности или всяко пето хлапе е останало изключени от онлайн обучението. Това сочи проучване сред регионалните центрове за приобщаващо образование, обясни директорът на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в София Калоян Дамянов. Проучването е проведено от 15-ти март до края на април.

   

  65