2,5 млрд. лева ръст на ипотеките в пандемията

Общата сума на изтеглените ипотечни кредити в края на септември е 13,513 млрд. лева, което е с близо 2,5 млрд. повече спрямо края на март 2020 година, когато страната ни беше затворена заради ограничителните мерки. Това сочат данни на Българската народна банка.

Според тях най-силните месеци за теглене на ипотеки са били през тази година - юли и август, когато изтеглените суми са съответно 454,3 млн. лева и 467 млн. лв. Това е с 56 на сто повече спрямо същия период на 2020 година. Данните за общата сума на изтеглените ипотеки през септември се очаква да бъдат публикувани от централната банка на 27 октомври, сряда, заедно със статистиката за лихвите.
Експерти смятат, че причината за ръста на изтеглените ипотеки са ниските лихви по заемите, които стигнаха нива от 2,5%. Също така хората търсят по-големи жилища заради ограничителните мерки, които наложиха по-продължителен престой у дома.
През септември нараства и общата сума на потребителските заеми, които са се увеличили с близо 10 на сто на годишна база и възлизат на 12,978 млрд. лева.
От данните на БНБ става ясно още, че депозитите на граждани и фирми в българската банкова система преминаха границата от 100 млрд. лева за първи път. Увеличението при тях е с приблизително 841 млн. лева през септември, което възлиза на ръст от близо 1% на месечна база. Така към края на деветия месец на тази година общата сума на депозитите в България достига 100,336 млрд. лева. За сравнение през август те бяха 99,495 млрд. лева. Увеличението на годишна база възлиза на 11,8%. Депозитите на домакинствата възлизат на 64,508 млрд. лв., което е 50,2% от БВП в края на септември 2021 година. Те се увеличават с 10,9% спрямо същия месец на 2020 г. Фирмите пък са успели да спестят в банките 31,609 млрд. лв., което е ръст с 10,8% на годишна база.
В условията на продължаващо покачване на заплатите се очаква депозитите в банковата система да продължат да нарастват със сравнително високи темпове, но да следват плавна тенденция към забавяне, посочват от БНБ в най-новата си макроикономическа прогноза, актуална към края на третото тримесечие на тази година.

Подобни статии

 • Растат цените на имотите, расте и броят на сделките

  Растат цените на имотите, расте и броят на сделките

  Имотите ще продължат да поскъпват и през тази година, но пазарът върви към балон. Това предупреждават експерти след като през миналата година беше отчетен рекорден ръст в цените на жилищата въпреки пандемията. Ще се стигне ли до прегряване и спад на цените и кога е най-подходящият момент да купим апартамент - отговорите потърси Нова телевизия в свой репортаж.

  84
 • Архитекти предлагат проект със седем приоритета за промяна на строителните закони

  Архитекти предлагат проект със седем приоритета за промяна на строителните закони

  Координационният съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството предлага 7 ключови приоритета за устойчивото развитие на сектора, както и конкретни политики и мерки за постигането им. Предложенията са резултат от продължителен процес на анализ и диалог между професионалните организации. Идеите за развитието на отрасъла бяха представени на съвместна пресконференция на седемте браншови сдружения, които формират координационния съвет.

  106
 • Жилищата в София поскъпнаха с около 10% през 2021 г., по морето и курортите - с между 3% и 7%

  Жилищата в София поскъпнаха с около 10% през 2021 г., по морето и курортите - с между 3% и 7%

  Цените в София на жилищата през миналата година са нараснали с около 10%. Същото важи и за другите големи градове. В морските и планинските курорти отбелязаният ръст е с между 3 и 7%, отчитат от Bulgarian properties.

  173