№2 в Ал Кайда ликвидиран в Иран

Атентатът бил извършен в деня на 22-ата годишнина от взривяването на US посолството в Найроби

Снимка на Абдулах Ахмед Абдулах, предоставена от ФБР

Вторият човек в йерархията на „Ал Кайда“ е бил застрелян в Иран през август - точно 22 години, след като той осъществи опустошителните нападения срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания, предаде в. „Ню Йорк таймс“.

При бомбените нападения през 1998 г. загинаха 224 души и хиляди бяха ранени. 

Тайна

Абдулах Ахмед Абдулах, който използвал псевдонима Абу Мухамад ал Масри, бил застрелян заедно с дъщеря си в Техеран на 7 август от израелски агенти, които работели по поръчка на американски официални лица. В петък обаче името му все още бе в списъка на ФБР с най-издирваните терористи, като за главата му е обявена награда от $10 млн. Нито САЩ, нито Израел, нито Иран са признали официално за смъртта му, въпреки че за нея се носеха слухове. Досега тя оставаше тайна. В съобщения в ирански официални медии, жертвите бяха назовани като Хабиб Дауд – ливански професор по история, и 27-годишната му дъщеря Мариам. Както обаче изтъкна „Ню Йорк таймс“, „Дауд“ не съществува. Това е бил псевдоним, използван от официални лица от иранското разузнаване, които са искали да прикрият факта, че лидер на „Ал Кайда“ - враг на страната им, е получил убежище в Иран. 

Наследник

58-годишният Ал Масри карал своето бяло Рено L90 около 21 ч на 7 август, когато двама души доближили с мотоциклет колата и изстреляли пет куршума с пистолет със заглушител. Според „Ню Йорк таймс“ четири куршума улучили автомобила, като убили Ал Масри и дъщеря му Мариам, която била вдовица на сина на Осама бин Ладен – Хамза. Нито една страна не е поела отговорността за убийството, а „Ал Кайда“ не е обявила смъртта му. Ал Масри се смяташе за евентуален наследник на настоящия водач на терористичната мрежа Айман ал Зауахири. Той бе вписан на седмо място сред 170-те основатели на организацията.

Организатор

Терористичният водач бе обвинен в САЩ за бомбените атентати срещу двете американски посолства в Африка и дълго време бе в списъка с най-издирваните от ФБР престъпници. За Ал Масри се смяташе също така, че е наредил атаката в кенийския град Момбаса през 2002 г., при която загинаха 13 кенийци и трима израелски туристи. През 2008 г. Националният антитерористичен център на САЩ го описа като „най-опитния и способен терорист в областта на оперативното планиране, който все още не е задържан от САЩ или техни съюзници“, както и „бивш ръководител по обучението“. Ал Масри, който бе дългогодишен член на тайния управителен съвет на „Ал Кайда“, избяга в Иран след осъществените от групировката атаки на 11 септември 2001 г., изтъкна „Ню Йорк таймс“. Той бил задържан в Иран през 2003 г., но бил пуснат на свобода с още четирима лидери на „Ал Кайда“ срещу освобождаването на ирански дипломат, отвлечен в Йемен. Поне до 2015 г. Ал Масри живеел в елитния квартал Пасдаран на Техеран.

Подобни статии