20 истини, за които рядко се замисляме

Надали има човек по света, който поне веднъж не си е задал въпроса: „А не е ли време да отида на психолог?“ Действително консултациите със специалист помагат на едни да се справят с вътрешните си преживявания. Други пък прибягват към мъдрите съвети на роднини и приятели. Малцина обаче знаят, че понякога е необходима само една фраза, за да погледнем на ситуацията под друг ъгъл. Дотолкова силна и точна фраза, след която осъзнаваш много неща в живота си.

Специалистът по мислене, говорителят на конференцията TEDx Кеша Скриневски в своята „Честна книга за това как да постигнем успех“ разкрива редица жестоки, но правдиви житейски истини, за които рядко се замисляме, но с които е трудно да се спори. Интернет порталът в AdMe посочва 20 от тезите на Скриневски, които могат да ни спестят консултацията при психолог.

 1. Колкото сте по-успешен, толкова повече околните ви завиждат и ненавиждат. Колкото по-неуспешен сте, толкова по-силно ненавиждате себе си.
 2. Ако правите нещо, то нещо задължително ще се промени.
 3. Вие мислите за себе си повече, отколкото всички останали взети заедно.
 4. Никой не знае кое е правилно. Да си блъскате главата върху правилността на своите постъпки е безсмислено занятие. Дори древногръцкият философ Сократ е събрал смелост, за да си признае: „Аз знам, че нищо не знам, но другите и това не знаят!“.
 5. Ако у някого се получава, това не означава, че и при вас ще се получи.
 6. Хората, постигнали успех, невинаги знаят как да повторят този успех.
 7. Да си наемен работник е безсмислен ад, а да имаш своя бизнес е безкраен ад.
 8. Невероятният кариерен ръст у отделни хора – това просто е статистическа закономерност. В бестселъра „Мисли бавно… решавай бързо“ лауреатът на Нобелова премия Даниел Канеман сравнява няколко компании – успешни и едва оцеляващи. След две години част от губещите фирми обявили фалит, но други започнали стремително да се развиват. След още 20 години първоначално губещите изпреварили някои от първоначално успешните, а част от успешните претърпели истински крах. Това доказва, че опитите да се състави рецепта за успешен бизнес в условията на капитализма е безполезно и безсмислено занятие.
 9. За да демонстрират социална привлекателност, някои хора лъжат, че са намерили способ да бъдат щастливи.
 10. Парите не правят човека щастлив. Любовта и комфортът го правят щастливи за определен срок от време.
 11. По-голямата част от времето си мислите как да станете по-успешни от другите. 
 12. Фокусирането върху дадения момент ще доведе до по-малко успехи в бъдеще. Виждането на цялата картина, оценката на перспективите и погледът, устремен в утрешния ден – са най-добрият залог за бъдещите успехи. В същото време психолози са категорични, че понякога е полезно да живеем само за мига. В края на краищата – всеки момент от нашия живот е най-ценният подарък от съдбата.
 13. Вегетарианците живеят повече от месоядните. Спортистите живеят незначително повече от лентяите.
 14. Колкото по-малко знаете, толкова ситуацията ви се струва по-лесна.
 15. Ако предпочетете бездействието, то ще пропуснете куп интересни моменти в своя живот.
 16. Ако нещо ви се даде, то ще поискате повече и отново ще бъдете нещастни.
 17. Прекалената грижа за околните или за света – това е просто анестезия за собствената ви болка. Американската писателка Мелъди Бити в книгата си „Да спасяваш или да се спасяваш?“ посочва, че хората, които се чувстват отговорни за целия свят, обикновено отказват да поемат отговорност за собствения си живот. Често те преживяват дълбока обида и болка, и тяхното поведение е просто сублимация на собствените им страхове.
 18. Хората, които творят зло, са дълбоко уверени в своите добродетели. И вие дори няма да разберете, че сте един от тях.
 19. Колкото по-малко грешки допускате, толкова по-голяма е вероятността нищо да не постигнете в живота си.
 20. Да изживееш живота си интересно е по-важно, отколкото да го изживееш щастливо.

Подобни статии