200 грама шоколад на ден вае фигурата

Едно парченце помага за сладки сънища и намалява хормона на стреса

200 грама шоколад на ден помага да изваем фигурата си.  Това показва проучване, проведено в „Brigham and Women’s Hospital” в Бостън. Противно на опасенията, че сладкото изкушение ще увеличи теглото ни, то  помага на тялото да изгаря мазнините по-бързо.

За проучването изследователите дават 100 грама шоколад на  жени в менопауза в продължение на две седмици. Те приемат какаовото изделия сутрин в рамките на един час след събуждане и вечер час преди лягане. Резултатите  от проучването показват, че шоколадът не е довел до промяна в телесното тегло на дамите , а дори  им е помогнал за отслабване. Според учените консумацията на шоколад сутрин може да помогне за изгарянето на мазнини, както и за понижаване на нивата на кръвната захар. Обяснението вероятно се крие в някои от веществата, присъстващи в какаото, от което е направен шоколадът. Това са флавоноиди, които увеличават окисляването на мазнините, съобщава БГНЕС.

Хапването на любимото лакомство на милиони жени по света е помогнало за по-добрия им сън. Парченце шоколад помага за сладки сънища. Освен това ускорява метаболизма. По време на проучването храните, които са яли, различни от шоколад, по никакъв начин не са били ограничени. Сутрешната и вечерната доза шоколад има положителни ефекти върху глада и апетита, по-ниския прием на захар през деня, както и за регулирана не чревната флора, която е изключително важна за имунитета. Авторите на изследването заключават, че е важно не само какво ядем, но и кога го ядем, защото времето на консумация може да повлияе на психологическите механизми, свързани с управлението на теглото.

Дамите, включени в проучването не са наддавали на тегло, въпреки че са увеличили дневния си прием на калории. Усещането им за глад е намаляло, а през деня са жадували по-малко за сладкиши.  Доказано е също, че кортизолът, хормон на стреса, е по-нисък при консумация на шоколад сутрин, отколкото вечер.

Учените обаче предупреждават преди да се  „нахвърлите” на шоколад сутрин или преди лягане да имате предвид само умерената консумация на сладкото удоволствие дава положителни резултати. Те отбелязват, че черният шоколад с 70 % или повече какао също е много полезен. Няколко блокчета черен шоколад съдържат близо четири пъти повече антиоксиданти от една слива или шепа брюкселско зеле.

Черният удължава живота с година

Хапването на черен шоколад може да увеличи живота с една година, показва изследване на Университета в Абърдийн. Причината за това се крие в полезните му съставки. Антиоксидантите, които се съдържат в сладкото изкусшение  с по-голямо съдържание на какао, предпазват от образуването на тромбоцити в кръвта, които допринасят за сърдечно-съдови заболявания. Друго проучване, проведено в Дюселдорф и в Университета на Калифорния, показва, че антиоксидантите могат да се преборят с някои щети върху артериите, причинени от тютюнопушене.

Шоколадът е и един от най-големите източници на магнезий, които са от съществено значение за мозъка. Той подобрява паметта и защитава срещу Алцхаймер и други мозъчни заболявания. Според японски учени шоколадът укрепва и засилва имунната система, намалява хормоните на стреса и високата тревожност. Полезното му действие има по-силен ефект при мъжете, отколкото при жените, а причините за това учените тепърва ще изследват.

 

Пази ни от слънцето

Консумацията на блокче черен шоколад, най-вече след излагане на слънце, може да допринесе в предпазването на кожата от вредните UV-лъчи. Това сочи изследване, публикувано в National Library of Medicine.

Проучването, отнело 12 седмици, показва, че хората, които са консумирали шоколад, богат на флавоноиди, какъвто е черният шоколад, са показали по-добри нива на фотозащита от контролната група, която не е консумирала любимия десерт на милиони.

Флавоноидите в черния шоколад, които са вид антиоксиданти, подпомагат защитата на организма от свободните радикали, пише everydayhealth.com. Фенолите и катехините в тъмния шоколад допринасят за фотозащитата на кожата отвътре. Какаото в тъмния шоколад съдържа до четири пъти повече феноли и катехини от чая. Този вид антиоксиданти предпазват кожата от изгаряния и рак, казва Франк Липман, дерматолог от Ню Йорк.

 

 

Подобни статии