200 наши в рота под US командване през Студената война

Държавна сигурност внедрила в нея свой агент под прикритието на фотограф

Обяд по време на учения в гората край Шванхайм, август-септември 1952 г.

На 20 октомври 1951 г. българска национална доброволческа рота под 4093 е сформирана в Западна Германия. Военното формирование е създадено с Генерална заповед № 53, издадена от Главната квартира на военното командване на Американските въоръжени сили в Европа. 

Ротата е съставена от български политически емигранти, напуснали нелегално страната след 9 септември 1944 г. През пролетта на 1952 г. ротата се настанява в собствена модерна база, построена съгласно изискванията на американската армия. Все по това време към НАТО се формират доброволчески роти от политически емигранти и от Полша, Русия, Албания и Чехословакия.

Съюзници

За създаването на българската част американците се обръщат към земеделския лидер д-р Г.М. Димитров, който успява да избяга на Запад през 1945 г. и става водач на българската политическа емиграция. През януари 1949 г. под негово ръководство се възстановява Българският национален комитет „Свободна и независима България“. Той призовава младите български емигранти да влязат в ротата с думите: „Ние ще бъдем съюзници, ние не ще бъдем наемници!“.

Състав

Съставът на ротата е 200 души, разпределени в 4 бойни взвода по 40 човека и един взвод администрация. Единствените американци са двама инструктори – офицер и сержант. Доброволците са облечени в американски униформи. Пагоните и всички отличителни знаци обаче са с избродирани лъвове, оцветени в бяло-зелено-червено, и емблема с бродиран надпис „Българин” на фона на американския флаг. На ротата е връчено и знаме с българския кръст за храброст. При изпълнение на служебния дълг и през свободното си време доброволците ползват униформа „А”, черна, а при тренировка – униформа „Б”, също черна. Те имат и тъмносива униформа за военни паради и представителни случаи, и униформа в маслиненозелен цвят при изпълнение на служебни задължения. През зимата всеки войник получава специално яке, шинел и шапка.

Задачи

На рота 4093 е възложена охраната на важни обекти на НАТО в Западна Германия - складове с амуниции, оръжия, ракети, военно оборудване и др. Ротата е част от НАТО в Западна Германия 14 години. В нея служат български политически емигранти, почти всички членове на БЗНС, поради което е наричана още и Земеделска рота. На третото си преместване ротата е установена в гарнизона на 7-ма американска армия в Гермерсхайм. Нейна задача е да осигурява сигурността на тамошния гарнизон, който представлява огромно оръжейно депо от стратегическа значимост. Тук подразделението остава до разформироването си през 1964 г. През ротата преминават общо 2500 българи.

Командири

Първият командир на ротата е лейт. Стефан Бойдев, роден на 3 октомври 1919 г. в Сливен. Той командва частта от основаването й до март 1957 г. Четирима лейтенанти са били взводни командири: Атанас Атанасов, Сава Севов, Вълко Вълков и Лозю Хаджидимитров.
Според Сава Севов, който издава спомените си „НАТО българска рота 4093, 1951-1964“, Пентагонът е похарчил за нашата рота $150 млн. за всичките тези 14 години. Тук влизат не само заплатите на войниците, храната и оръжието, боеприпасите, но и автомобилна техника, с която е охраняван районът. Сава Севов е роден на 17 юли 1929 г. в Свиленград. Завършва гимназиално образование в родния си град през 1947 г. Иска да следва в Софийския университет, но не е допуснат, защото е “неблагонадежден“, защото е член на Земеделския младежки съюз. На 4 април 1948 г. заедно с още 4-ма млади съидейници, прекосява нелегално гръцката граница и емигрира в Гърция. От създаването на рота 4093 до разформироването й през 1964 г. е участник в нея, като достига чин старши лейтенант. От 1964 до 1989 г. работи в българския отдел на радио “Свободна Европа”. През последните си години живее в град Отобрун край Мюнхен, женен е за германка, със син и дъщеря, един внук и две внучки. През 2001 г. посещава България и представя книгата си за ротата. Умира през 2005 г.
„Ние бяхме една абсолютно независима идейно-политическа и доброволческа национална бойна единица. Този статут имаха и всички останали национални роти, включени във Въоръжените сили на САЩ и чрез тях в НАТО. В продължение на всичките години от съществуване на ротата нямаме пример някой да е правил опити за някаква индокринизация, за прилагане на някакъв метод за промиване на мозъци. Нямало е и опити за вербуване на агенти измежду нас в служба на някоя страна-членка на НАТО. В противен случай, от наша страна дните на ротата щяха да бъдат преброени”, разказва той при идването си в България.

Дарения

През 2002 г. трима от ротата идват в София и даряват униформите си на Военноисторическия музей. Един от тях е Здравко Първанов, на 86 г., постоянно живеещ в Германия. Родом е от с. Дългоделци, Монтанско, а със свой приятел бяга в Югославия след Девети. Сърбите го прогонват и той се озовава във Франкфурт. Един от първите доброволци в ротата. „99 процента бяхме от младежите на БЗНС. На всеки Гергьовден ни посещаваше Г.М. Димитров, ние го посрещахме с парадни униформи. Третият ни командир Димитър Кръстев бе главен секретар на Земеделския младежки студентски съюз. В родното му село Каснаково, Хасковско, има паметна плоча, посветена на него. По нареждане на капитан Кръстев нашата рота в НАТО получавахме заплата през месец. Останалите пари дарявахме за възстановяване на следвоенна Германия“, разказва в спомените си Първанов. Според него Държавна сигурност все пак успява да внедри 1-2-ма души в ротата. Вербуваните, сред които фотографът на ротата, обаче бързо били хванати. „Американците не им дали да го пипнат. Отвели го и те се разправяли с него“, спомня си още Първанов.

Размразяване

След смъртта на Сталин на 5 март 1953 г. започва първото размразяване на ледовете между Изтока и Запада. Контактите между новия лидер на СССР Никита Хрушчов и лидерите на западните държави стават по-чести. Хрушчов постепенно започва да настоява президентът на САЩ да разформирова емигрантските роти в Източна Европа. САЩ решават да изпълнят искането на съветския лидер, за да запазят затоплянето в отношенията. Така на 30 юни 1964 г. рота 4093 е разформирована, а на доброволците е дадена опция да останат на работа в американската армия като цивилни лица.

Подобни статии