200 позираха дибидюс голи за арт инсталация

Голата арт инсталация

Около 200 души, чиито голи тела бяха боядисани в бяло, участваха в арт инсталация край Мъртво море, за да привлекат вниманието към окаяното състояние на един от най-солените водоеми в света, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Целта на фотографа от САЩ Спенсър Тюник, чието дело е инсталацията, е да подкрепи създаването на планиран музей на Мъртво море в израелския град Арад, както и да насочи вниманието към необходимостта от опазването на прочутото езеро, според публикация в "Таймс ъв Израел".

"Мъртво море изчезва", сподели Тюник за вестника. "Трябва да намерим начин да поддържаме нивото му или да вкараме прясна вода в Мъртво море. Водата е живот", допълни известният фотограф.

Нивото на водата в Мъртво море, което се намира между Израел, Западния бряг и Йордания, продължава да спада от години. На някои места на брега земята потъва.

Езерото, захранвано от река Йордан, се намира на повече от 400 метра под морското равнище.

Телата на хората, позирали за арт инсталацията в неделя, са били боядисани в бяло като препратка към библейската история за жената на Лот, която се превърнала в солен стълб в Мъртво море, след като въпреки забраната, погледнала назад към град Содом, разрушен от Бог заради безчестието му.

Спенсър Тюник е правил подобни инсталации и на други екзотични места по света.

Подобни статии