2020 г. постави нов глобален температурен рекорд

Покачващите се температури на Земята поставиха нов рекорд или доближиха рекорда през 2020 г., съобщиха глобални метеорологични организации, цитирани от Асошиейтед прес, Ройтерс и АФП.

Според НАСА и няколко метеорологични организации 2020 г. е преминала или се е доближила до рекорда, поставен през 2016 г. за най-горещата година в историята на измерванията. Други агенции като Националното управление по изследване на океаните и атмосферата в САЩ посочват, че миналата година се нарежда на второ или трето място по горещина.

От Световната метеорологична асоциация посочват, че разликите в средните глобални температури в трите най-топли години - 2016 г., 2019 г. и 2020 г. са пренебрежимо малки. Средната глобална температура през 2020 г. е била около 14,9 градуса по Целзий или с 1,2 градуса по Целзий над нивото от прединдустриалната епоха 1850-1900 г. Този показател е близо до поставената цел от Парижкото споразумение за климата да не се позволява повишаване на температурите от прединдустриалната епоха с повече от 1,5 градуса.

"Поредна година все същото - рекордно глобално затопляне", каза климатологът от университета на Пенсилвания Майкъл Ман. "Продължаваме да трупаме въглеродно замърсяване и очакваме планетата да се затопля. И точно на това ставаме свидетели".

Земята се е затоплила с 0,9 градуса по Целзий от 1942 г., когато е роден новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън и с 0,6 градуса от 1994 г., когато е роден певецът Джъстин Бийбър, сочат данните от Националното управление по изследване на океаните и атмосферата.

Дали 2020 г. е най-топлата или втора по ред в историята на измерванията, няма значение, "най-важното е, че дългосрочната тенденцията при температурите е много ясно изразена нагоре, нагоре, нагоре", каза Гавин Шмид, директор на института за космически изследвания "Годар" в НАСА.

Подобни статии

 • Топ 10 в Еволюцията на компютъра

  Топ 10 в Еволюцията на компютъра

  Компютрите са се превърнали в неделима част от всекидневния живот на болшинството от нас. Това, което много хора не знаят е, че тези практични , но и обсебващи времето и личното ни пространство машини са еволюирали от най-прости устройства, способни да изпълняват елементарни операции, до суперкомпютърни центрове, които са в състояние да прогнозират климатичните изменения и да провеждат най-сложни изчисления в различни области на науката. Кои са десетте компютъра, станали пионери в своята област?

  460
 • Шантави елхи

  Шантави елхи

  Традицията повелява? Забравете!

  Коледата е съвкупност от традиции, сред които е и украсата на елховото дърво. Е, традициите не са това, което бяха. И някои елхи са доста по-различни от традиционната представа за тях. Можете да се убедите и сами в това. Представяме ви колекция от наистина шантави елхи, които може да ви провокират и да ви предизвикат да развихрите въображението си. Ако не сега, то догодина.

  1242
 • Когато Дядо Коледа е мопс

  Когато Дядо Коледа е мопс

  Дядо Коледа си има своите тайни. Една от тях е, че може да променя външността си. Не вярвате ли? Вижте тази очарователна галерия от мопсови дядоколедовци със сладка муцунка и големи кръгли очи. Влюбите ли се веднъж в тях, няма и да ви хрумне да поискате друг коледен подарък.

  1225