21 случая в Албания с Делта варианта на коронавируса, от тях шестима са ваксинирани

В Албания са потвърдени 21 случая на заразени с Делта варианта на коронавируса, от тях 8 са внесени от чужбина, докато останалите са семейни клъстери, заяви Силва Бано, ръководителка на Отдела за епидемиология към Института за обществено здраве и член на комисията за справяне с пандемията от КОВИД-19, съобщи МИА. По два случая са внесени в страната от Великобритания и по един от Чехия, Испания, Северна Македония и Пакистан. Тези случаи предизвикаха семейни огнища, каза Бано.
Заразените са на възраст от 16 до 77 години, девет са хоспитализирани.

От 21 души заразени с Делта варианта, шестима са били ваксинирани, каза Бано.
Две от заразените лица са били ваксинирани през април във Великобритания с АстраЗенека, две с Пфайзер в Германия, има и два случая на ваксинирани с две дози на Коронавакс, каза Бино.
Заместник-министърът на здравеопазването Мира Ракацоли смята, че новата епидемиологича ситуация не налага нови ограничителни мерки освен съществуващите. Остава в сила полицейският час от полунощ до 6 сутринта и задължителното носене на маски в затворени помещения. Тя отправи апел за по-масова имунизация срещу опасния вирус, процес, в който досега са обхванати над 1 милион и 170 хиляди души.

Подобни статии

 • Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  Обстановката с разпространението на КОВИД-19 на Балканите продължава да се усложнява, като особено обезпокоителни са данните от Румъния, където и процентът на ваксинираните е твърде нисък, обобщи в седмичната си справка БТА. Същевременно повечето страни се въздържат от налагането на драстични ограничения и залагат на по-меки ограничителни мерки, съчетани с насърчаване на ваксинирането сред населението и определени обществени групи.

  87
 • 3440 нови случаи на COVID-19 за изминалото денонощие, 24 730 са направените тестове

  3440 нови случаи на COVID-19 за изминалото денонощие, 24 730 са направените тестове

  3 440 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа, 1 753 от които са установени с PCR, а 1 687 - с бързи антигенни тестове. 85,67 % от новите случаи, установени през изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал - COVID-19. Общият брой на направените за последното денонощие тестове е 24 730. От тях 7 996 са PCR, а 16 734 - антигенни. Това показва Националната информационна система.

  80