30 000 българи са под карантина, над 18 000 с актове за неносене на маски

Към момента над 30 000 лица са под карантина. Това съобщи МВР министърът Христо Терзийски на брифинг в НС. Той уточни, че общият брой на лицата под карантина от началото на пандемията досега е около 310 000.

По думите му към момента били образувани над 3108 досъдебни производства за неспазване на карантина и имало над 500 присъди за нарушаването й.

До 29 октомври имало 23 491 акта свързани с нарушения на мерките срещу коронавируса. От тях за неносене на маски са 18197, като само за вчера имало 894 предупредителни акта.

Силовият министър разясни каква е процедурата за поставяне под карантина и как полицията следи за спазването й, като заяви, че за два часа информацията за карантиниран гражданин постъпва в МВР. След като се издадат протоколи за карантиниране на заразен, РЗИ ги въвеждат в информационна система, след това по каналите на "Информационно обслужване" информацията достига до МВР. "Там се захранва една географска информационна система и на териториален принцип се раздават данните на лицата на съответните полицейски управления", каза вътрешният министър.

По- рано на парламентарния контрол министърът заяви, че диалога със синдикатите в МВР никога не е прекъсвал и още следващата седмица ще има нова среща за заплатите на служителите на министерството.

Той увери, че от нова година всички служители на МВР ще получат 10-процентно увеличение на заплатите. „Приехме промени в Закона за МВР за изплащане от 1 януари на положения извънреден труд на служителите на ненормиран работен ден, което ще струва над 60 милиона лева и касае над 13 хиляди служители", каза той 

"За 2021 г. е предвидено и увеличение на основното възнаграждение с 10 на сто, като заложената сума за над 48 хиляди служители е повече от 154 милиона лева“, обяви министър Терзийски.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии