30 000 българи са под карантина, над 18 000 с актове за неносене на маски

Към момента над 30 000 лица са под карантина. Това съобщи МВР министърът Христо Терзийски на брифинг в НС. Той уточни, че общият брой на лицата под карантина от началото на пандемията досега е около 310 000.

По думите му към момента били образувани над 3108 досъдебни производства за неспазване на карантина и имало над 500 присъди за нарушаването й.

До 29 октомври имало 23 491 акта свързани с нарушения на мерките срещу коронавируса. От тях за неносене на маски са 18197, като само за вчера имало 894 предупредителни акта.

Силовият министър разясни каква е процедурата за поставяне под карантина и как полицията следи за спазването й, като заяви, че за два часа информацията за карантиниран гражданин постъпва в МВР. След като се издадат протоколи за карантиниране на заразен, РЗИ ги въвеждат в информационна система, след това по каналите на "Информационно обслужване" информацията достига до МВР. "Там се захранва една географска информационна система и на териториален принцип се раздават данните на лицата на съответните полицейски управления", каза вътрешният министър.

По- рано на парламентарния контрол министърът заяви, че диалога със синдикатите в МВР никога не е прекъсвал и още следващата седмица ще има нова среща за заплатите на служителите на министерството.

Той увери, че от нова година всички служители на МВР ще получат 10-процентно увеличение на заплатите. „Приехме промени в Закона за МВР за изплащане от 1 януари на положения извънреден труд на служителите на ненормиран работен ден, което ще струва над 60 милиона лева и касае над 13 хиляди служители", каза той 

"За 2021 г. е предвидено и увеличение на основното възнаграждение с 10 на сто, като заложената сума за над 48 хиляди служители е повече от 154 милиона лева“, обяви министър Терзийски.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии

 • 9874 - заразените днес с коронавирус

  9874 - заразените днес с коронавирус

  9 874 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през последните 24 часа. 5 055 от тях са установени с PCR, а 4 819 - с бързи антигенни тестове. 78,18 % от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал. През последното денонощие са направени общо 43 879 теста, от които 12 940 са PCR, а 30 939 - антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.

  89
 • КОВИД по света - седмичен обзор

  КОВИД по света - седмичен обзор

  Световната здравна организация препоръча тази седмица на страните по света да премахнат или облекчат съществуващите ограничения за пътуване, изтъквайки, че "те могат да изострят икономическия и социален стрес, свързан с пандемията".

  138
 • Зеленият сертификат ще важи 9 месеца

  Зеленият сертификат ще важи 9 месеца

  Зеленият сертификат за завършен курс на ваксинация ще е валиден 9 месеца. Това влиза в сила от 1 февруари. Срокът от 270 дни ще се отчита след поставянето на последната доза. Промяната се налага заради решение на Европейската комисия от 21-ви декември миналата година.

  111