30 нови електробуса тръгват в столичния градски транспорт

30 нови електробуса тръгват по софийските улици. Новите возила бяха представени от зам.-кметът по транспорт Кристиян Кръстев.

Еко возилата ще обслужват линии с номер 6 до село Герман. А поетапно през ноември ще тръгнат и по линии с 60, 73 и 74. Те са специално пригодени с платформа за детски колички и трудноподвижни хора. Също така разполагат със стоп бутон при слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Новите електробуси използват съвременните бързо зарядни технологии, чрез специални станции на крайните спирки. А зареждането става в рамките на 5-6 минути, което е достатъчно за курс от 20 км.

В момента тече процедура за доставка на още 52 електробуса, която се провежда от "Столичен автотранспорт". "С тях ще имаме 117 чисто нови електробуса в движение. Работим отдавна върху маршрутите на бъдещия довеждащ транспорт, за който ще се използват новите превозни средства, но процедурата за доставка в момента е в съдебна фаза", обясни Кръстев.

По-късно кметът на София Йорданка Фандъкова припомни, че заради увеличаващата се цена на електричеството е поискала компенсации за електротранспорта и има уверението на министъра на енергетиката, че двете общински дружества - „Метрополитен“ и „Столичен електротранспорт“, ще получат обезщетения.

Подобни статии