30 юли - Международният ден на приятелството

Международният ден на приятелството. Отбелязва се от 2011 г. с резолюция A/RES/65/275 на Общото събрание на ООН от 3 май 2011 г., с цел да се насърчи международното разбирателство и дружбата между различните народи и култури.

В България се отбелязва:

Празникът на град Завет. Отбелязва се от 1964 г. в седмицата около 2 август - деня на избухването на Илинденско-Преображенското въстание (1903). През 2021 г. празникът на града ще се отбележи на 30 и 31 юли, уточни БТА.

По света се отбелязва:

Световният ден за борба срещу търговията с хора. Отбелязва се от 2014 г. с резолюция A/RES/68/192 на Общото събрание на ООН от 18 декември 2013 г., с цел да се насочи вниманието на обществеността към необходимостта от по-голяма информираност за проблемите на засегнатите от търговията с хора. По данни на ООН към м. юни 2021 г. 49 процента от жертвите на трафик на хора са жени, а 23 процента - момичета.

Денят на системния администратор. Отбелязва се от 2000 г. през последния петък на м. юли по инициатива на системния администратор от САЩ Тед Кекатос в знак на признателност към системните администратори, които поддържат електронните мрежи и системи. Професионален празник на системния администратор.

Националният празник на Вануату. Ден на независимостта /1980/.

Националният празник на Мароко. Годишнина от възкачването /1999/ на трона на крал Мохамед Шести, коронясан на 30 юли 1999 г.

На този ден в България:

1964 - Създаден е Висш общотехнически задочен институт в Габрово с Указ 395 от тази дата на Президиума на Народното събрание. С Указ на Държавния съвет на Народна република България от 29 септември 1972 г. се преименува във Висш машинно-електротехнически институт (ВМЕИ). С Решение на 37-ото Народно събрание от 21 юли 1995 г. се преобразува в Технически университет - Габрово.
1990 - Учредена е фондация "Еврика" с цел подпомагане на даровити деца и млади хора при реализирането на проекти в областта на науката, техниката и управлението, подкрепа на младите новатори и предприемачи, усъвършенстване на материалната база за научно и технически творчество.
1991 - VII Велико народно събрание приема Закон за Конституционния съд, с който се създава Конституционният съд (КС) като независим от законодателната, изпълнителната и съдебната власт. На 3 октомври 1991 г. КС е конституиран. Състои се от 12 съдии. Конституционният съд обезпечава върховенството на Конституцията на Република България спрямо законите и другите актове на Народното събрание, както и спрямо указите на президента. Решенията му са окончателни и задължителни за всички, включително за съдилищата.
1999 - Народното събрание отнема депутатския имунитет на Цветелин Кънчев, народен представител от Евролевицата, и разрешава той да бъде задържан по искането на главния прокурор Никола Филчев. Софийската окръжна прокуратура образува наказателно производство срещу него и повдига обвинение за извършени тежки престъпления. На депутата е определена мярка за неотклонение "задържане под стража".
2002 - Агенцията за приватизация одобрява договора за продажба на каскадата "Копринка", обособена част от "НЕК" ЕАД, София с "Енерго - Про България" АД, София. Цената по сделката е 16 200 000 лв. В каскадата се включват ВЕЦ "Стара Загора" /22,4 МВ/ и ВЕЦ "Копринка" /7 МВ/. Купувачът е 100 процента собственост на "Енерго - Про" АД, Чехия и извършва експлоатация на водни електроцентрали.
2003 - 39-ото Народно събрание приема Закон за трансплантация на органи, тъкани и клетки, с който се създават Изпълнителна агенция по трансплантация и Етична комисия по трансплантация. Законът е повторно приет на 11 септември 2003 г. и влиза в сила от 1 януари 2004 г.
2004 - При престрелка в ресторант-градина "Славия" в София са убити Милчо Борисов Бонев - по прякор Бай Миле, и петима от охранителите му.
2005 - В центъра на София (пред сладоледена къща "Джимис") са застреляни Антон Милтенов-Клюна, и двама негови бизнес партньори - Иван Тодоров-Призрака и Николай Добрев. Тримата убити са криминално проявени.
2007 - В Дунавската равнина в 15.00 ч. са измерени няколко рекордни температури. В Ловеч - 38.6 градуса - достигнат абсолютен максимум през 1985 г. В Монтана са измерени 38.5 градуса. Нов рекорд за деня е постигнат във Велико Търново - 38.4 градуса, при 37.9 през 1985 г., и в Кнежа - 38.2, при 37.5 от 1985 г. В Плевен са регистрирани 37.9 градуса, а най-високата температура за този ден е измерена през 1924 година - 38.2.
2008 - С 84 гласа "за", 150 "против" и един "въздържал се" Народното събрание отхвърля вота на недоверие към правителството на Сергей Станишев за нанесените материални и морални щети на България и нейните граждани поради неусвояване на парите от европейските структурни фондове. Искането за вота е подкрепено с 86 подписа на депутати от ДСБ, ОДС, БНД, "Атака", БНС и независими и е внесено в НС на 23 юли 2008 г.
2009 - В различни градове на страната започва протестна подписка срещу увеличаването на лихвите по кредитите, които отпускат банките. Инициатори на протеста са Националната асоциация на българския бизнес и Организацията за обществена самозащита - ЕДНО. Те призовават държавата да упражни контрол върху банките за намаляване на лихвите до 4 на сто по вече подписани договори, както и държавата да обяви икономическата криза за непреодолима сила по смисъла на закона и банките да нямат право да пристъпват към принудително изпълнение по договорите.
2011 - Министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков откриват в София многофункционалната спортна зала "Арена Армеец". Залата е изградена за 1 година и 8 месеца и капацитетът й е 12 000 души за спорт и 18 000 души за концерти.
2014 - Председателят на Движението за права и свободи (ДПС) Лютви Местан връща проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание, който президентът Росен Плевнелиев му връчва по-рано същия ден. На 24 юли 2014 г. 42-ото Народно събрание приема оставката на правителството на Пламен Орешарски, подадена на 23 юли 2014 г. На 24 юли 2014 г. Росен Плевнелиев връчва проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена пария - "ГЕРБ". Председателят на партията Бойко Борисов връща мандата. На 25 юли 2014 г. президентът Росен Плевнелиев връчва проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Коалиция за България", върнат същия ден. С връщането на мандата от ДПС се изчерпва конституционната процедура и се преминава към назначаване на служебен кабинет. На 30 юли е свикано последното заседание на кабинета на Пламен Орешарски.
2015 - Народното събрание избира Мая Манолова от парламентарната група на "БСП лява България" за омбудсман на България.
2016 - Във Велико Търново е открита модерна система за управление на отпадъците в регион Велико Търново. Системата, която ще обслужва близо 180 домакинствата от шест общини в областта, ще осъществява сепариране на отпадъка, извличане на полезните компоненти и е снабдена с компостираща инсталация с за биоразградимите и органични отпадъци.
2017 - В Стара Загора няколко хиляди жители и гости на града наблюдават
възстановка на биткатата за Стара Загора на този ден преди 140 години, която представя Националното сдружение "Традиция". В най-мащабното досега пресъздаване на събитията участват 150 членове на сдружението от цялата страна, като използват реплики на оръжия от XIX век. Битката, която се е състояла на 30 юли, е на същото място - хълма край града, на който днес се издига мемориалният комплекс "Бранителите на Самарското знаме".
2018 - Със заповед на кмета на Тетевен Мадлена Бояджиева се отменя обявеното на 24 юли бедствено положение за общината във връзка с поройните дъждове в предишната седмица. Падналите над 99 литра на кв. метър дъжд за по-малко от четири часа са нанесли щети в Тетевенско, като най-пострадали са селата Глогово и Градежница, в които хората са останали без ток, къщите им са наводнени, има разрушени мостове, активирани свлачища, пострадала е и пътната инфраструктура. Три махали с около 300 души в с. Глогово са откъснати заради разрушен път и отнесен железобетонен мост. Това е втора подобна приливна вълна в рамките на 18 години, много по-тежка от тази през м. април 2000 г.
2019 - В Пловдив се открива 25-ото издание на Международния фолклорен фестивал. В програмата на фестивала се представят фолклорни състави от 6 държави.
2020 - В София на двадесет и втория ден от протестите с искания за оставката на правителството на министър-председателя Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, протестиращи блокират ключови кръстовища в столицата. Разпънати са палатки на площад "Орлов мост" и на бул. "Цар Освободител", които блокират движението в центъра на София през целия ден.

На този ден по света:

1775 - В пристанище Портсмут, Великобритания, акустира корабът на Джеймс Кук "Резолюшън". С това завършва второто околосветско пътешествие на британския мореплавателя продължило 3 години и 18 дни, започнало на 13 юли 1772 г. от Плимът, Великобритания. По време на експедицията Джеймс Кук открива два атола в архипелага Туамоту, о. Нова Каледония (1774), о. Норфолк (1774), о. Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови (1775) и др.
1858 - Британският изследовател Джон Спийк открива езерото Виктория в Източна Африка, наречено на името на кралица Виктория. Езерото е извор на най-дългото разклонение на р. Нил - р. Виктория-Нил.
1930 - В Монтевидео, Уругвай, на стадион "Сентенарио" се състои първият финал на Световно първенство по футбол. Първото световно първенство се провежда от 13 до 30 юли 1930 г. Финалът е между Уругвай - Аржентина (4:2). Първият световен шампион е Уругвай.
1935 - Във Великобритания са публикувани първите 10 книги на издателство "Пенгуин". Предлагани са произведенията на американския писател Ърнест Хемингуей, френския писател Андре Мороа и британската писателка на криминални романи Агата Кристи. Цената на една книга е 6 пенса, което е цената и на една кутия цигари. През първата година "Пенгуин" има продажби на 3 млн. книги в страната с население около 38 млн. души.
1980 - Кнесета (парламента) на Израел приема закон, озаглавен "Ерусалим, столица на Израел", като Ерусалим е провъзгласен за "вечна и неделима столица" на Израел. На 29 ноември 1947 г. с резолюция A/RES/181(II) на ООН градът е поставен под международен контрол, като са определени границите му с Израел и отделните арабски страни. Израел окупира Западен Ерусалим, а източната част на Ерусалим е под управлението на Йордания, по време на първата Арабско-израелска война (15 май 1948-март 1949). Израел окупира Западния бряг на р. Йордан и Източен Ерусалим по време на третата Арабско-израелска война, известна като Шестдневната война (5-10 юни 1967).
1980 - Обявена е независимостта на островите Нови Хибриди под името Република Вануату и е утвърдена конституция. От 1887 г. до 30 юли 1980 г. страната е със статут на общо владение на Великобритания и Франция под името Нови Хибриди.
1995 - Регистрирано е земетресение с магнитуд 8,1 по скалата на Рихтер в района на гр. Антофагаста, Чили. Нанесени са материални щети на града и по-специално на пристанището, което продължава да функционира с 30 процента капацитета си. Загиват 3 души, ранени са над 12 души.
1996 - Китай обявява мораториум върху ядрените опити. На 29 юли 1996 г. на полигона Лобнор в Синцзян-Уйгурския автономен район Китай извършва последния ядрен опит.
1999 - САЩ официално приключват почти 100-годишното си военно присъствие в Панама с официална церемония в базата Форт Клейтън.
1999 - На церемония в Рабат, Мароко, е коронясан престолонаследникът Сиди Мохамед. Новият крал на Мароко носи името Мохамед Шести. От този нататък датата 30 юли е обявена за национален празник на страната - Ден на трона.
2000 - Правителството на Зимбабве решава да експроприира 3000 ферми на бели собственици, за да преразпредели земята им сред безимотното черно население.
2002 - На религиозна церемония пред около 350 000 богомолци, събрани в подножието на вулкана Пакая в Гватемала, папа Йоан Павел Втори канонизира католическия мисионер от 17-и век Педро де Сан Хосе Бетанкур, който става първият светец от Централна Америка.
2003 - Прекратява се производството на легендарния модел на Фолксваген - "бръмбар", известен като "Колата на народа" по време на нацисткия режим в Германия. Колата започва да се произвежда през 30-те години на 20 в. От този модел на "Фолксваген" са продадени 21 млн. коли.
2005 - Русия започва да изтегля частите си от Грузия. Това става два месеца след двустранното споразумение, уреждащо демонтирането на двете бази, останали от съветско време в Грузия. Военното присъствие на Русия в Грузия е от втората половина на 18 в., когато грузинските ръководители поискали руска защита срещу турските и персийските нашественици.
2006 - В ДР Конго се произвеждат първите демократични многопартийни избори за президент и парламент от близо половин век. Над 17 000 миротворци от ООН, подкрепени от 1000 европейски войници, осигуряват реда, а за нередности следят 1500 чуждестранни наблюдатели.
2007 - Във Венецуела по време на традиционната неделна телевизионна програма "Ало, президентът", президентът Уго Чавес съобщава, че венецуелските власти са възстановили напълно контрола си над енергийните ресурси на страната. Предаването се излъчва от един от нефтодобивните комплекси на брега на р. Ориноко. Залежите на свръхтежък петрол в този район се изчисляват на 235 млрд. барела. Според Чавес с пълната национализация на залежите от петрол Венецуела слага край на "епохата на неолиберализма", която позволява навлизането на чуждестранни компании в петролния бизнес на страната.
2008 - Министър-председателят на Косово Хашим Тачи връчва първия паспорт на Република Косово на Теута Беголи от Прищина. Той оценява, че "днешният ден е исторически в новия етап на Косово". След 1999 г. жителите на Косово ползват паспорти на Цивилната администрация на ООН в Косово (ЮНМИК) и бившата СР Югославия, след това на Държавната общност Сърбия и Черна гора, а по-късно и на Сърбия. През юли 2008 г. ЮНМИК престава да издава паспорти. Новите косовски паспорти са тъмно сини на цвят и върху тях има надпис "Република Косово" на албански, а също на сръбски и английски език.
2009 - В Мароко крал Мохамед Шести помилва 24 865 затворници, сред които 517 бременни жени или майки с деца, 659 чужденци и 32-ма осъдени на смърт по случай 10-ата годишнина от възкачването си на трона. Осъдените на смърт се спасяват от екзекуция, а присъдите им са намалени до доживотен затвор.
2010 - Лондон се присъединява към мегаполисите, в които градските власти предоставят велосипеди под наем. Предвижда се велосипедите под наем, които първоначално са 6000, да се увеличат двойно в съвсем кратък срок, а след това да се увеличават спрямо търсенето. Те ще бъдат достъпни за онези, които станат абонати на схемата. Проектът е спонсориран от банката Барклис.
2011 - Внучката на британската кралица Елизабет Втора Зара Филипс се омъжва за английския национал по ръгби Майк Тиндъл на скромна частна церемония в шотландската столица Единбург. Сред гостите са кралицата и съпругът й принц Филип, синът им принц Чарлс и съпругата му Камила, внуците им принц Хари и принц Уилям и съпругата на принц Уилям Кейт Мидълтън. Присъстват и братът на булката Питър и чичо й херцогът на Йорк. 30-годишната Зара е дъщеря на принцеса Ана от първия й брак с Марк Филипс.
2012 - В Русия влиза в сила спорен закон за включените в "черни списъци" интернет сайтове, чиято цел е да защити малолетните от считани за опасни информации. Законът е подписан на 27 юли 2012 г. от президента Владимир Путин. Той предвижда създаване на федерален регистър, който да регламентира дейността на сайтовете, съдържащи информации, забранени от закона и задължава техните собственици или доставчици да ги закриват.
2013 - В Москва, Русия, в телевизионния център "Останкино" избухва пожар на площ от около 150 кв. м. Огънят е пламнал в едно от помещенията на четириетажната сграда, в която се намират около 200 души. Полицията и пожарникарите евакуират 10 души, намирали се в сградата, и над 1000 - от съседното основно здание на "Останкино". Пожарът е ликвидиран. Няма пострадали.
2014 - Европейската комисия взема решение да отпусне още 2 млн. евро за овладяване на разрастващата се епидемия на болестта ебола в Западна Африка и за осигуряване на грижи на засегнатите от смъртоносния вирус общности. С това отделената от ЕК помощ възлиза общо на 3,9 млн. евро. Средствата ще бъдат предоставени чрез Световната здравна организация (СЗО), която осигурява оборудване и консултация и съгласува епидемиологичните наблюдения, а също чрез организацията "Лекари без граници", чрез "Червения кръст" и "Червения полумесец".
2016 - В Тунис със 118 гласа "за", 3 "против" и 27 "въздържали се" Събранието на народните представители (парламентът) гласува недоверие на правителството на министър-председателя Хабиб Есид. През м. юни 2016 г. президентът на Тунис Бежи Каид Есебси представя своя инициатива за създаване на правителство на националното единство от представители на различни политически партии. Негов приоритет трябва да стане борбата с тероризма и корупцията, както и укрепването на демокрацията в страната. На 13 юни 2016 г. в президентския дворец лидерите на основните партии и организации, участващи в националния диалог, подписват "Картагенското споразумение", което трябва да положи началото на процеса на формиране на правителство на националното единство в републиката. Едно от условията за създаването му е именно оставката на сегашния министър-председател.
2017 - В Берлин, Германия, парламентът приема закон за борба срещу езика на омразата, който предвижда строги мерки срещу езика на омразата в социалните мрежи. Текстът предвижда налагане на глоби до 50 млн. евро на социални медии, които системно не премахват незаконно съдържание до една седмица, включително клеветнически "фалшиви новини". Според специалисти по правата на човека и интернет компании законът може да засегне сериозно свободата на словото.
2018 - Висшият съд на Република Южна Африка анулира решение на правителството за предоставяне на дипломатически имунитет на бившата първа дама на Зимбабве Грейс Мугабе по обвинение в нападение с електрически кабел в Йоханесбург над манекенката Габриела Енгелс през м. август 2018 г. Съдът постановява, че решението за предоставяне на дипломатически имунитет противоречи на конституцията. Грейс Мугабе се връща в Зимбабве след като Република Южна Африка й предоставя дипломатически имунитет. Това й позволява да избегне наказателно преследване за нападение и предизвика спор в Република Южна Африка.
2019 - В Куала Лумпур, Малайзия, на официална церемония в Националния дворец султан Абдула Шах е коронован за крал на Малайзия. Султан Абдула става 16-ия крал на Малайзия. Кралете на Малайзия се избират от владетелите на деветте управлявани от султани щати на страната, които се редуват на малайзийския трон на всеки пет години.
2020 - В Тайпе на 97-годишна възраст умира бившият президент на Тайван Ли Тънхуей. През м. март 1996 г. той става първият демократично избран тайвански президент. Приживе Ли Тънхуей е наричан "Господин Демокрация" заради скъсването с автократичното управление в полза на политическия плурализъм.

Родени на този ден българи:

Александър Вутимски (ист. име Александър Коцев Вутов), поет /1919-1943/.
Участва в издаването на литературните сборници "Праг" (1938) и "Жажда" (1939). Публикува и във в. "Млад кооператор", в. "Кооперативна просвета", в. "Росица", "Вестник на жената". Сътрудничи в издаваното на сп. "Златорог" (1939-1943). Автор е на художествена проза - 15 кратки есета, писани през 1941-1943 г.
Живка Клинкова, композитор /1924-2002/.
Работи като композитор и диригент в Националния ансамбъл за народни песни и танци (1951-1966). Автор е на 11 балета, опери, мюзикъли; на произведения за симфоничен, струнен и камерен оркестър; на сюити и други за народен оркестър; на камерна инструментална музика; на над 250 солови и хорови песни със съпровод на пиано; на обработки на народни песни и танци; на музика към филми; на пиеси за естраден оркестър и др. През 1981 г. получава грамота от Папа Йоан Павел II за операта "Св. Св. Кирил и Методий", чиято партитура се съхранява във Ватикана.
проф. Александър Бешков, журналист, писател и сценарист /1937-2013/.
Един от дългогодишните водещи политически коментатори, създател и главен редактор на обзорното политическо предаване "Панорама" на Българската национална телевизия. Автор е на филми за Кенет Кларк, Федерико Фелини, Нино Рота, папа Йоан-Павел Втори, Индира Ганди, президента на Мексико Хосе Лопес Портильо, Петър Увалиев и Дора Валие. Бил е преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", Художествената академия и Университета на Колчестър във Великобритания. Основател е на фондация на името на баща му художникът Илия Бешков и дарител на Плевенския музей "Илия Бешков", както и на стипендии за студенти по културология.
Банко Банков, актьор /1938-2007/.
Играл е в трупата на Младежкия театър /дн. Младежки театър "Николай Бинев"/ (1964-2006).
проф. Юлия Ценова, пианистка, композитор и музикален педагог /1948-2010/.
Била е преподавател в катедра "Поп и джаз изкуство" в Националната музикална академия (НМА) "Проф. Панчо Владигеров", ръководител (от 1999) на катедрата. Творчески секретар на Дружеството за нова музика в България (1998-2002) и негов председател (2000-2002). Автор е на музикално-сценични, симфонични, камерни, хорови творби, детски хорови песни, песни за детски вокални групи, поп-песни, джазови пиеси, музика за куклен театър, телевизионни сериали и др. Носител на наградата " Златно петолиние" от Съюза на българските композитори (2003), на "Кристална лира" от Съюза на българските музикални и танцови дейци (2008), на Златен медал от НМА "Проф. Панчо Владигеров" (2008) и др.
Младен Мутафчийски, предприемач /1951-2013/.
Управляващ директор на "Тератон" (1988-1998). В средата на 90-те години на 20 в. основава компанията "Селена холдинг", собственик на комплекса "Хелена ризортс" в "Слънчев бряг". Почетен консул на Сан Марино в България (27 април 2006-4 ноември 2013).
Велизар Стоилов, машинен инженер /1952/.
През 1976 г. патентова ПЕПЧ - 1 - прибор за електическо печене на чушки, т. нар чушкопек, за което получава Народен орден на труда. Специализира банков мениджмънт в Свищов и в Германия. Бил е директор на клон и главен секретар на банка "Биохим". Бил е главен секретар на Българска народна банка. Заместник-кмет на Столична община по транспорта (11 ноември 2003 - ноември 2008).
Евгений Узунов, икономист и политик /1953/.
Заместник-министър на финансите (1986-1988). Заместник-министър на транспорта (септември 1988-14 август 1989). Бил е подуправител на Българска народна банка. Член на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на Българската социалистическа партия /БСП/ от 2 септември 2005 г. и секретар на ИБ на ВС наБСП (30 юни 2007-9 юни 2012). Заместник-председател на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП (9 юни 2012-7 ноември 2014). Депутат в 41-ото Народно събрание (14 юли-4 ноември 2009). Председател на Съвета на директорите на "Стара планина холд".
Радослав Здравков, футболист и треньор /1956/.
През футболната си кариера играе за отборите на отборите на "Локомотив" (София), ЦСКА (София), "Шавеш" (Португалия), "Спортинг Брага" (Португалия), "Пасош де Ферейра" (Португалия), "Фелгейраш" (Португалия), "Чардафон" (Габрово) и "Литекс" (Ловеч). За Националния отбор на България има изиграни 75 мача и отбелязани 10 гола. Футболист на България за 1982 г. Треньор е от 1991 г.
Милен Цветков, журналист, водещ на телевизионни предавания /1966-2020/.
От 1990 г. е в БНТ, където работи в студентското предаване "Ку-ку", предаването "Телевизионен неделник", и като репортер и водещ на "По света и у нас". От 2000 г. е водещ на предавания по "Нова телевизия" - "Здравей, България", "Календар", "60 минути с Милен Цветков", "Часът на Милен Цветков". На 28 март 2020 г. започва предаването му "Alternativa" по TV 1. Загива в катастрофа на 19 април 2020 г.
Радостин Кишишев, футболист и треньор /1974/.
През футболната си кариера е играл за отборите на "Черноморец" (Бургас), "Нефтохимик" (Бургас), "Бурсаспор" (Турция), "Литекс" (Ловеч), "Чарлтън" (Англия), "Лийдс" (Англия), "Лестър" (Англия) и "Брайтън" (Англия). За националния отбор по футбол има изиграни 83 мача и отбелязан 1 гол. От 2012 г. е треньор.
Петя Неделчева, състезателка по бадминтон /1983/.
Участва на три летни олимпийски игри - през 2004 г. в Атина, Гърция, през 2008 г. в Пекин, Китай, и през 2012 г. в Лондон, Великобритания. От Европейски първенства печели един сребърен медал на двойки (2010) и един бронзов медал на двойки (2014). Печели сребърен медал на Европейското клубно първенство през 2015 г. с френският отбор "Екс ан Прованс". От европейските отборни първенства печели един сребърен (2016) и един бронзов медал (2014). Печели бронзов медал на Европейските игри през 2015 г. в Баку, Азербайджан. Носител на медал "За заслуга" (2 юли 2014).

На този ден са родени и:

Джорджо Вазари, италиански архитект и художник /1511-1574/.
Емили Бронте, британска писателка /1818-1848/.
Авторка е на романа "Брулени хълмове" (1847). Сестра на писателките Ан Бронте и Шарлот Бронте, с които заедно издават сборник със стихове (1846) под псевдонима - братя Бел.
Хенри Форд, американски индустриалец /1863-1947/.
Основател на автомобилната компания "Форд" (16 юни 1903).
Франс Мазарел, белгийски художник /1889-1972/.
Хенри Мур, бринтански скулптор и график /1898-1986/.
Автор е на абстрактни творби, сред които "Майка и дете", "Семейна група", "Лежаща фигура" и др.
Людовит Райтер, словашки диригент, композитор и педагог /1906-2000/.
Сирил Паркинсън, британски историк, социолог и публицист /1909-1993/.
Формулира т. нар. Закони на Паркинсън за бюрокрацията.
Майкъл Морис, лорд Киланин, ирландски журналист, писател и спортен функционер /1914-1998/.
Президент на Международния олимпийски комитет (МОК) /1972-1980/.
Иван Дмитриев, руски актьор /1915-2003/.
Дипа Айдит, деец на работническото движение в Индонезия /1923-1965/.
Клайв Синклер, британски електронен инженер /1940/.
Изобретил е първия достъпен джобен калкулатор (1972), компютрите модел "ZX80", "ZX81" и "ZX Spectrum" през 70-те и 80-те години на 20-и в.
Пол Анка, канадски поппевец и композитор /1941/.
Получава звезда в Алея на славата (26 септември 1984).
Патрик Модиано, френски писател /1945/.
За творчеството на писателя е характерно, че то е изцяло фокусирано върху Париж по време на Втората световна война (1939-1945) и върху тежестта на случващите се трагични събития върху съдбата на обикновените хора. Първият му роман е "Площадът на звездата" (1968). Следват романите "Нощна стража" (1969), "Вила "Тъга" (1975), "Улицата "Тъмните магазинчета" (1987), "Околовръстни булеварди" (1972), "Младост" (1981), "Среднощно произшествие" (1990), "Непознати" (2001), "Малкото съкровище" (2001), "Вратата на детството", "От дълбините на забравата" и др. Носител на литературната награда "Гонкур" (1978). Носител на Нобеловата награда за литература за 2014 г. за изкуството на спомена, с което той пресъздава най-неуловими човешки съдби и разкрива живия свят на окупацията.
Арнолд Шварценегер, американски актьор и политик от австрийски произход /1947/.
Участвал е във филмите "Терминатор" (1984), "Хищниkът" (1987), "Последният екшън герой" (1993), "Истински лъжи" (1994), "Маги" (2015) и др. Носител на наградата "Златен глобус" (1977). Има звезда в холивудската Алея на славата (2 юни 1987). Губернатор на щата Калифорния (8 октомври 2003 - 3 януари 2011).
Жан Рено, френски актьор /1948/.
Участвал е във филмите "Женско присъствие" (1979), Никита" (1990), "Терористката" (1993), "Шифърът на Леонардо" (2006), "Съкровището" (2004) и др.
Юрген Клинсман, немски футболист и треньор /1964/.
С националния отбор по футбол печели златен медал от Световното първенство през 1990 г. в Италия. От европейски първенства печели един златен медал през 1996 г. в Англия и един сребърен медал през 1992 г. в Швеция. Печели и бронзов медал от Олимпийските игри през 1988 г. в Република Корея. Печели два пъти турнира за Купата на УЕФА /дн. Лига Европа/ - с "Интер" (Италия) /1991/ и с "Байерн Мюнхен" (Германия) /1996/. Като треньор на националния отбор на Германия печели бронзов медал от Световното първенство през 2006 г. в Германия.
Еуженио Корини, италиански футболист и треньор /1970/.
Юмит Давала, турски футболист /1973/.
Печели бронзов медал от Световното първенство през 2002 г. в Република Корея и Япония с националния отбор по футбол. С "Галатасарай" (Турция) печели турнирът Купата на УЕФА /дн. Шампионска лига/ (2000) и Супер купата на УЕФА (2000).
Ники Хейдън, американски мотоциклетен състезател /1981-2017/.
Световен шампион в клас MotoGP през 2006 г. Приет е в Залата на славата на MotoGP (2015). На 17 май 2017 г. е блъснат от кола, докато карал колело в италианския град Римини. Умира пет дни по-късно.
Мариано Андухар, аржентински футболист (вратар) /1983/.
Печели сребърен медал от Световното първенство през 2014 г. в Бразилия, с националния отбор по футбол.

Това е денят на смъртта на:

Томас Грей, британски поет /1716-1771/.
Мигел Идалго и Кастилия, мексикански революционер /1753-1811/.
Водач на революционната армия по време на народоосвободителната война на Мексико от Испания (1810-1811). Екзекутиран на 30 юли 1811 г.
княз Ото фон Бисмарк, нeмски политик /1815-1898/.
Основател и първи канцлер на Германската империя (21 март 1871-20 март 1890).
Михай Томпа, унгарски поет /1817-1868/.
Георг Веерт, немски поет, писател и журналист /1822-1856/.
Мейджи (ист. име Муцухито), император на Япония от 3 февруари 1867 г. до 30 юли 1912 г. /1852-1912/.
Стоян Данев, български юрист и политик /1858-1949/.
Министър на външните дела и изповеданията (20 февруари-21 декември 1901). Министър-председател и министър на външните работи и изповеданията (21 декември 1901-6 май 1903). Управляващ Министерството на народното просвещение (26 януари-9 март 1902). Депутат в 8-ото Обикновено народно събрание (1894-1896) и от 10-ото до 18-ото Обикновено народно събрание (1899-1920). Председател на V Велико народно събрание (1911) и на 15-ото Обикновеното народно събрание (1911-1913). Министър-председател (1 юни-4 юли 1913). Ръководи българската делегация при сключване на Лондонския мирен договор (17 май 1913). Министър на финансите (28 ноември 1918-7 май 1919; 8 май-6 октомври 1919). Председател на Българския червен кръст, подпредседател на Международния съюз на Червения кръст в Женева (1924-1939).
Умберто Нобиле, италиански полярен изследовател /1885-1978/.
Николай Поликарпов, съветски авиоконструктор /1892-1944/.
Той ръководи разработването и констуирането на различни самолети. През 1923 г. създава първите в страната изтребители И-1 (ИЛ-400) и през 1928 г. - изтребител И-3 и учебен самолет У-2 (По-2). Герой на социалистическия труд (1940). Носител на Държавната награда на СССР (1941, 1943).
Асен Разцветников (ист. име Асен Петков Коларов), български поет, писател и преводач /1897-1951/.
Сътрудничи във вестниците "Работнически вестник" и "Лъч" (1923-1924), "Наши дни" (1924-1925), на списанията "Червен смях", "Младеж", "Звънар", "Смях и сълзи", "Нов път", "Златорог". През 1931 г. работи като библиотекар. След 9 септември 1944 г. работи в Института за художествени преводи към Министерството на информацията. Автор е на стихосбирките "Жертвени клади", "Планински вечери", на поемата "Двойник", на детските книги "Юнак Гого", "От нищо нещо", "Мързелан и Мързеланка","Щурчовото конче","Сговорна дружина" и др. Автор е на първата българска методика "Техника на училищните библиотеки" (1932). Превежда произведения на Гьоте, Молиер, Омир и др.
проф. Никола Пенчев, български химик /1901-1983/.
Работи в областта на анализа и геохимията на благородните газове, хидрохимията на редките разсеяни елементи. Дава първите в света количествени аналитични методи и първите геохимични данни за неона, създава първите в света методи за пълен анализ на всички благородни газове в природни обекти (главно в термоминерални води), спектрални методи за анализ на криптон и ксенон и нови - за хелий и аргон. Ръководител на катедрата по аналитична химия във Физико-математическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (1943-1971). Хоноруван преподавател във Фармацевтичния факултет на при Научноизследователския военномедицински институт /дн. Военномедицинска академия/ в София (1952-1959). Има над 80 публикации у нас и в чужбина. В съавторство с проф. Борис Загорчев написва учебниците "Кратък курс по аналитична химия" (1950), "Курс по аналитична химия" (1951, 1955, 1959, 1961, 1963, 1966) и "Качествен анализ" (1953, 1955, 1964). Носител на носител на Димитровска награда (1959).
Клодет Колбер (ист. име Лили Клодет Шошоан), американска актриса от френски произход /1903-1996/.
Участвала е във филмите "Двете госпожи Гренвин" (1987), "Лейди от Тексас" (1955), "Клеопатра" (1934), "Това се случи една нощ" (1934) и др. Носителка на награда "Оскар" (1934).
Никола Панов (Никола Панов Димитров), български цирков артист /1907-1983/.
Участвал е в програмата на цирковете "Колизеум", "Росиери", "България", "Независима България", в австрийските циркове "Централ" и "Ренц", немския цирк "Буш", в испанския цирк "Фейхо" и др. Член на трупата на известния барист Г. Зонети във Виена (1925-1927). Основател и ръководител на гимнастическата трупа "Нико" (1928-1933). Основател и ръководител на трупата въздушни гимнастици Панови (1951-1981). Член на Международната артистична ложа (от 1929).
Микеланджело Антониони, италиански режисьор, сценарист и продуцент /1912-2007/.
Режисьор е на филмите "Приключението" (1960), "Забриски пойнт", "Фотоувеличение" (1967), "Професия: репортер", "Ерос", т. нар. трилогия за отчуждението: "Приключението", "Нощта" и "Затъмнението" и др. Носител на "Оскар" за цялостен принос в киноизкуството (1996).
Ингмар Бергман, шведски режисьор, сценарист и писател /1918-2007/.
Кариерата му започва в театъра през 40-те години на 20 в. Режисьор е на повече от 60 филма и 170 театрални постановки. Първата му работа в киното е сценарият за филма "Ярост" (1945). Носител на специалната награда на журито на международния филмов фестивал в Кан за филма "Седмият печат" (1957). Носител на четири награди "Оскар" за филма "Фани и Александър" (1982). В историята на киното остава известен с филмите "Усмивки от една лятна нощ" (1955), трилогията "Като в огледало"(1961), "Зимна светлина" (1962) и "Мълчанието" (1963), "Часът на вълка" (1967), "Страстта на Анна"(1969), "Докосването" (1971), "Есенна соната" (1977). След 20-годишно прекъсване снима филма "Сарабанда" (2003) за шведската телевизия.
Антони Рамалетс, испански футболист (вратар) и треньор /1924-2013/.
Ивайла Вълкова, български журналист /1925-2008/.
Била е репортер и заместник главен редактор на в. "Земеделско знаме", кореспондент на агенция "София прес" и на в. "Труд" във Виена, Австрия. Носител на орден "Народна република България" първа степен (януари 1985).
Христо Ковачев, български оператор и режисьор /1929-1997/.
От 1950 г. е асистент-оператор в Студията за игрални филми, а от 1973 г. е главен художествен ръководител на творчески колектив "Глобус" към Студията за игрални филми. Режисьор и оператор е на документалните филми "Светлини и хора" (1960), "Хора и бури" (1963), "От 1 до 8" (1966), "Парад на позора" (1967), "Строители" (1974), "Агрономи" (1976), "Човек от народа" (1981) и др. Носител на орден "Народна република България" първа степен (1989).
Стефка Съботинова, българска народна певица /1930-2010/.
Изпълнителка на песни от Тракийската фолклорна област. Хористка и солистка в Държавния ансамбъл "Филип Кутев" (1951-1965). Солистка към редакция "Народна музика" на Българското национално радио (БНР) и певица в Ансамбъла за народни песни към радиото (1973-1985). Тя е единствената певица със солови песни в първия албум на швейцарски музикант и продуцент, издател на български фолклор Марсел Селие "Мистерията на българските гласове", в който са включени песните "Притури се планината" и "Мар, Станке ле". Има два самостоятелни диска и един дуетен албум с народната певица Тинка Пешева, с която записва много хумористични народни песни, сред които е популярната "Цонке ле, чушко червена". Гастролира в Англия, Франция, Белгия, Холандия, Сърбия, Германия, Китай, Монголия, Русия, Унгария, Чехия и други страни. Носител на орден "Стара планина" първа степен за изключително големите й заслуги в областта на културата и изкуството (18 юни 2010).
Франк Паис, кубински революционер /1934-1957/.
Един от ръководителите на "Движение 26 юли", създадено през 1953 г. от Фидел Кастро. Национален герой на Куба. Убит на 30 юли 1957 г. от агенти на президента на Куба ген. Фулхенсио Батиста.
доц. Румен Дойчев, български учен биолог и еколог /1938-1999/
Един от основателите на катедра "Екология и опазване на природната среда" (1974) в Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и неин ръководител (1994-1999). Научните му интереси са в областта на популационната екология, екологията на съобществата и етологията (науката за поведението) на гръбначните животни. Участва в авторския колектив на "Речник по екология и опазване на околната среда" (1984), на учебници по биология и др.

Подобни статии