32 години по-късно: Русенци отново протестират заради мръсния въздух в града

Русенци отново излязоха на протест заради мръсния въздух, който дишат. Граждани се събраха тази вечер в района на ГКПП „Дунав мост“, затвориха с автомобилите си кръговото кръстовище преди пункта и така блокираха движението.

Поредният протест е провокиран от зачестилите напоследък задушливи миризми, които се носят из града предимно нощем. Проблемът е дългогодишен и въпреки че русенци неведнъж са протестирали, за да защитят правото си да дишат чист въздух, решение до момента не е намерено.

Вчера кметът Пенчо Милков обвини държавата, че бездейства по този изключително важен за живота и здравето на русенци проблем. Алармира, че на града е необходима мобилна измервателна станция, за да се осъществява контрол на въздуха, но министърът на околната среда и водите отказал в писмен отговор без мотив.

Тази апаратура е необходима на Русе, за да се следят специфичните вредни емисии, които се отделят при специфичните производства на някои от предприятията в града. Струва 646 000 лева и Община Русе е готова да задели за нея 150 000 лева от местния бюджет.

От екоинспекцията започнаха проверка в завода „Монтюпе“ след получени множество сигнали от граждани за усещане на задушлива миризма на изгорял бакелит.

Подобни статии