32-ма руски наемници задържани в Беларус

Беларуските правоохранителни органи задържаха през изминалата нощ 32 души, работещи за чуждестранна военна компания, предаде агенция БелТА, цитирана от Ройтерс.

Частните военни компании са незаконни в Беларус, където на 9 август ще има президентски избори. На тях президентът Александър Лукашенко - 65-годишен бивш шеф на совхоз, се сблъсква с най-голямото от години предизвикателство за неговото управление с желязна хватка. Расте гневът срещу начина, по който той реши да се справи с кризата с коронавирусната пандемия, както и срещу състоянието на човешките права и на икономиката на страната, отбелязва Ройтерс. Лукашенко обвини опозиционните протестиращи, че се опитват да го свалят от власт по същия начин, по който през 2014 г. протестите на Майдана свалиха подкрепяния от Русия президент на Украйна Виктор Янукович.

Задържаните в Беларус руски граждани са служители на частната военна компания "Вагнер", съобщи агенция БелТА, като се позова на беларуските правоохранителни органи. В санаториум близо до Минск са били закопчани 32 души. Още един човек е бил задържан в южната част на Беларус. Според съобщението на агенцията групата е пристигнала в Минск през нощта срещу 25 юли, а на 27 юли се преместила в един от санаториумите в района на столицата. Тя привлякла внимание с "нехарактерно за руски туристи поведение" и облекло в стил "милитъри" - в частност гостите не употребявали алкохол, не посещавали заведения и избягвали контакти с околните. Правоохранителните органи посочили пред БелТа, че арестите били извършени, след като властите получили информация за пристигането в Беларус на повече от 200 "бойци" с цел да дестабилизират ситуацията в страната в периода на предизборната кампания за президентските избори в страната, насрочени за 9 август.

Подобни статии