32-ри сме по ръст на цените на жилищата

Снимка: pixabay.com

България заема 32-ро място с ръст на цените от 5,4% на годишна база през първото тримесечие. Спрямо края на миналата година те са нараснали с 1,7%. Това е отстъпление с три места спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г., въпреки че тогава е отчетен по-малък скок на цените на жилищата от 4,8%, сочи глобалният индекс за цените на жилищата на консултантската компания Knight Frank, в който са включени 56 страни.

Цените на жилищата в света растат с най-бързия си темп отпреди световната финансова криза заради нажежените пазари от Нова Зеландия до Канада и Сингапур по време на пандемията.

Средните цени са скочили със 7,3% през 12-те месеца до март, което е най-бързият темп на покачване от четвъртото тримесечие на 2006 г. насам.

Турция оглавява класацията за пето поредно тримесечие с ръст на цените от 32%, макар че ако се изключи инфлацията, реалните цени в страната се повишават с около 16% на годишна база. По-нататък в топ 10 попадат предимно развити страни – Нова Зеландия е на второ място с поскъпване на жилищата от 22% на годишна основа, следвана от Люксембург (+16,6%), Словакия (+ 15,5%) и САЩ (+ 13,2%), като за страната това е най-резкият ръст от декември 2005 г. насам.

В десетката попадат още Швеция с 13%, Австрия с 12,3%, Холандия с 11,3%, Русия с 11,1% и Норвегия с 10,9%. Общо 12 страни в индекса записват двуцифрен растеж на цените.

Големите фискални и парични стимули в подкрепа на икономиките по време на здравната криза доведоха до имотен бум по света. Той също така засилва опасенията от балони и редица страни вече предприеха действия за охлаждане на пазара.

Нова Зеландия отмени данъчните стимули за инвеститорите в имоти, а правителството очаква ръстът на цените на жилищата да се забави до едва 0,9% до юни догодина. Китай предприе редица стъпки за укротяване на предприемачите и на банковото кредитиране за сектора и обмисля въвеждането на имотен данък в цялата страна.

Властите в Ирландия също се намесиха с редица мерки като затягане на правилата за кредитиране и по-висок гербов налог за повече от една покупка. Канада проучва възможността за въвеждане на данък върху празните жилища в цялата страна.

Не всички страни в света обаче се вписват в тенденцията за силен ръст на цените. Редица големи икономики все още не успяват да запишат значителен скок, а продажбите едва сега започват да набират скорост - Италия (1,6%), Индия (-1,6%) и Испания (-1,8%). Сред причините за слабото представяне на жилищните пазари в тези страни са или строгите блокади, или притеснения за икономиката, или прекомерно предлагане, пише още в анализа на Knight Frank.

Подобни статии