34 нови случая на COVID-19 у нас и ново огнище на заразата в Сърница, затвориха общината и детските градини

Библиотеките, петъчнит пазар и пенсионерският клуб също няма да работят до второ нареждане

Регистрираните нови случаи на заразени с COVID-19 у нас са 34, съобщи националният информационен сайт за коронавируса у нас. Общият брой на заразените в България е 2593-ма души, починалите са 149, а 1322 са се излекували от вируса. Градовете с най-голяма концентрация на хора, поставени под карантина са София, Варна, Пловдив, Русе, Бургас, Сливен, Плевен и Пазарджик. Най-много заразени са концентрирани в София, Пловдив и Варна.

Ново огнище на заразата в Сърница провокира въпроса за мерките, които се вземат там. В Сърница има 8 положителни проби за коронавирус, като две от заразените са служителки в общинската администрация. Те са без симптоми и са поставени под карантина. До второ нареждане остават затворени детските градини, сградата на общината, читалището, библиотеките, пенсионерският клуб и петъчният пазар.

Предприети са всички мерки за предотвратяване разпространението на вируса в общината. Ситуацията се следи непрекъснато чрез извършване на мониторинг на всеки час от общинска администрация, информират оттам.

„След първия констатиран случай на COVID-19 на територията на общината в четвъртък, са взети проби на всички негови контактни лица. От тях бяха дадени първите положителни 5. Има и две положителни проби на служители на общинска администрация. Направени са още 30 теста. В момента има активни 13 случая”, каза пред Нова телевизия кметът на Община Сърница Неби Бозов.

Запитан дали има вариант за поставяне на населеното място под карантина, той отговори: „Нямам такива правомощия да взема подобно решение. Това се решава от Националния кризисен щаб”. „Към момента хората са спокойни”, добавя той.

Очакват се 20 проби на жени от шивашки цех в Доспат, където също има заразен с коронавирус.

 

 

Подобни статии