4 вредни навика и как да се отървем от тях

Антистрес топка срещу навиване на косата, след масаж не пукаме със стави

“Старите навици умират най-трудно” е поговорката, която едва ли някой може да оспори. Всеки има своите пороци, но изброените тук 7 за мнозина от нас се превръщат в кошмар, от който копнеем да намерим изход. Зад тях стои импулсивно поведение, стремеж към щастие, намаляване на стреса или генетично предразположение.

1. Тикове

Разбира се, гризането на ноктите не е опасен тик, но не е и особено приятен за нас и околните. А и малцина биха искали на 30 г.  да продължават в този дух. Има трикове, за да се разделите с тази лоша привичка. Първо - изрязвайте ноктите къси. Има и специален горчив лак, който възпира подтика. Ръкавиците също са вариант.

Особено сред момичетата с дълга коса е популярно да разделят крайчетата на цъфтящата коса и да я въртят на пръст. Навикът е изключително труден за  овладяване. Действа успокояващо, но е вреден, защото по този начин се нарушава структурата на косъма, което пречи на растежа ѝ. Най-ефективният начин да се разделите с този вреден тик, е да намерите занимание за ръцете си - като антистрес топка или желенце за мачкане.

2. Ъ-ъ-ъ...

Ъ-кането, както и паразитни думи като “значи” и “такова” са бич за много от нас. Психолозите наричат явлението “накъсване на речта”  и го свързват с неувереност и проблем в изразяването. Хърбърт Кларк и Жан Фокс от Станфордския университет са на мнение, че говорещият иска да сигнализира, че забавя изказа си, защото се стреми да избегне настъпването на неловко мълчание. Лесно се забелязва, когато други хора са виновни за неприятната привичка, но не е толкова лесно да следим себе си. Следващия път, когато не ви стигат думите, не прибягвайте до “а” и “ъ”, а отделете секунда, за да съберете мислите си и продължете с правилните думи.

 

3. Похапване

Похапването през нощта е свързано с повишаване на теглото и с нарушаване на съня. Учените са единодушни, че биологическият часовник увеличава апетита ни за сладки и солени храни вечер. В добавка идват скуката и желанието усилим удоволствието от любимото тв предаване. Диетолозите препоръчват да си водим хранителен дневник, който да ни помогне да идентифицираме нездравословни модели. А по време на рекламите да вършим дребни битови задачки - да прострем, изгладим и т.н.

Често хората бързат сутрин и просто нямат време да закусят или пък решават, че така ще се лишат от излишните калории. Според учените обаче закуската е най-важното хранене през деня. За да си осигурите здравословен старт, просто се опитайте да станете 15 минути по-рано.

 

4. В очите

На всекиго понякога се случва да избягва установяването на зрителен контакт по време на разговор. Но има хора, при които това е непреодолимо препятствие. Това често е симптом на неувереност и тревожност. Доброто самочувствие ще ви помогне да се справите с положението.

Сигурно ви се е случвало да изтръпнете, като чуете как някой си пука пръстите на обществено място. Само звукът от пукането на врата може да е по-противен. Макар вече да е доказано, че този навик не води до заболяване от артрит, той е отблъскващ за околните. Вместо това може да се масажират ставите, за да се облекчат напрежението и стресът.

Подобни статии