50 хил. нуждаещи се получават топъл обяд

530 000 души у нас ще получават помощи под формата на храни и продукти от първа необходимост.

Подпомагането ще бъде насочено към най-нуждаещите се – бедни семейства с малки деца, възрастни хора с доходи под прага на бедността, както и лица, разчитащи на социални услуги. Това предвижда проект на Наредба за определяне на целевите групи и насочване на помощта по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027, която беше публикувана за обществено обсъждане вчера. Програмата е съфинансирана от Европейски социален фонд плюс, като е договорен почти двойно по-голям ресурс в сравнение с предишния 7-годишен период. Това дава възможност да се разшири обхватът на подпомагането, се посочва в наредбата.
Помощите ще са четири вида – пакетирани хранителни продукти и хигиенни материали; топъл обяд; пакети за новородени и детска кухня. Най-много хора ще могат да се възползват от подпомагане с пакети с храни и почистващи материали – над половин милион души. Такива ще се предоставят на лица, получаващи целеви помощи за отопление, родители на деца под 1 година с ниски доходи, както и хора с увреждания.
Отделно 50 000 души ще получават целогодишно топъл обяд. Той ще се предоставя на хора с ниски доходи, които имат ежедневна нужда от питателна и разнообразна храна. В това число влизат пенсионери с ниски доходи, самотно живеещи възрастни хора, както и лица с увреждания, които не могат да се самообслужват и нямат личен асистент.
За около 10 000 новородени деца ще бъдат осигурени пакети с най- необходимите бебешки принадлежности. Помощта е предназначена за бебета от бедни и рискови семейства, с които работят отделите „Закрила на детето“. За още 10 000 деца на възраст от 10 месеца до 3 години пък ще бъдат осигурени ваучери/карти за детска кухня.
Освен че ще предоставя помощ в натура, програмата ще подпомага и насочва обхванатите лица към различни форми на услуги за постигане на по-високо качество на живот, става ясно от проекта на наредбата.

Подобни статии

 • КНСБ: Възрастните хора ще получат преизчислените пенсии чак от януари

  КНСБ: Възрастните хора ще получат преизчислените пенсии чак от януари

  Пенсионерите ще получат преизчислените си пенсии,  които ще бъдат актуализирани с повишаването на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 процента, през януари. Тъй като Народното събрание гласува тези нови размери да влязат в сила от 25 декември 2021 г., през януари възрастните ще получат и допълнителна сума за шест календарни дни по новата формула. Това каза пред БНР националният секретар на КНСБ и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Ася Гонева.

  133
 • Пенсионерите в София с 200 лв. по-богати

  Пенсионерите в София с 200 лв. по-богати

  Пенсионерите в столицата вземат 100-200 лв. повече от тези, които живеят в провинцията. Най-драстична е разликата между столичани и хората в Разград, Кърджали, Търговище и Силистра, става ясно от данните на НОИ за първите шест месеца на годината. В София възрастните получават средно 615 лв. за старост на месец.

  207
 • Омбудсманът Диана Ковачева поиска НОИ да преизчисли служебно пенсиите на над 172 000 души

  Омбудсманът Диана Ковачева поиска НОИ да преизчисли служебно пенсиите на над 172 000 души

  Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов да организира служебно преизчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите при 172 226 души, засегнати от промените в Кодекса за социално осигуряване, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

  123