5000 наши студенти ще учат в чужбина

Около 5000 българи ще продължат висшето си образование в чужбина. Това съобщи Нова тв. Според данни спрямо миналата година те са с 5% по-малко.

Причина за отлива на желаещи да заминат са коронавирусът и икономическите последствия от него. „По-голямата част от лекциите, където има по-голямо струпване на хора, ще бъдат провеждани онлайн. И в много малки групи като семинарни упражнения и групови проекти ще бъдат в присъствен формат”, заяви Стефка Златева – мениджър „Висше образование в чужбина”.„Дори по-голяма част от обучението да е онлайн, студентите или по-голяма част от тях избраха да заминат както за Великобритания, така и за Холандия и за скандинавските държави, за да могат от съответната държава да следят как се развива ситуацията”, посочва Николай Христанов – мениджър „Висше образование в чужбина”.

Подобни статии

 • Учат първокласниците да работят с Teams и Zoom

  Учат първокласниците да работят с Teams и Zoom

  Всички първокласници в следващите три учебни години, включително и тази, ще минат през обучение за работа в електронна среда. Целта е да имат базови технически умения за работа с електронните образователни платформи като Microsoft Teams и Zoom. По този начин те няма да имат проблем с провеждането на онлайн уроци при евентуално превключване към електронно обучение.

  110
 • 50% от студентите искат дистанционно обучение

  50% от студентите искат дистанционно обучение

  В началото на годината и възобновяването на онлайн лекциите около 95% от студентите искаха да се върнат обратно в аудиториите. Сега процентите са 50:50. Това обясни председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. Той допълни, че колегите му са свикнали с онлайн обучението.

  111
 • Петима се борят за място в гимназия

  Петима се борят за място в гимназия

  Математическите без квоти за момичета и момчета, Немска и Испанска пак най-желани

  По петима ученици ще се борят за място в елитните гимназии тази година. Това прогнозираха пред „Телеграф“ директори, които вече подготвят приема след 7-и клас. И съобщиха, че кандидат-гимназистите са около 60 000, като близо 10 000 от тях влизат в битка за столичните училища.

  104