53 диви котки ръмжат в зоопарка

Лъвица забременя и роди две лъвчета въпреки строгия прием на контрацептиви, заявиха от екоминистерството пред вестник „Телеграф“.

Случаят е от зоопарка в Благоевград, а невръстните сега Симба и Бамби едва не загинали след раждането. Лъвицата не проявила майчински инстинкт към новородените и те не се хранили в първите дни от живота си. Бебетата вече са добре, възстановяват се и наддават след непланираната си поява.

Общо 53 диви котки ръмжат в зоопарковете на България. 24 лъва и 15 тигъра се разхождат у нас, сочат данните на ведомството. Всички зоологически градини у нас осъществяват контрол върху размножаването на отглежданите от тях животни, като това се осъществява чрез разделяне на мъжки от женски екземпляри, използване на контрацептиви, а при изваждане на екземпляри от размножаване се извършва вазектомия или кастрация, обясняват от МОСВ. Разделянето на животните следва да става за определено време, за да не се вреди на естествената социалната структура на конкретните животни. Съгласно нормативните изисквания лъвовете следва да живеят на семейни групи – така наречените прайдове. Затова при тях е по-удачно използването на контрацептиви, които обаче имат срок на действие.

Отглеждането на диви животни се разглежда от българското законодателство като „опазване на видовете извън естествената им среда“, което се осъществява в зоологически градини. Едно от условията за лицензиране на зоопарк е да размножават диви животни. В тази връзка контрацептивите се ползват по желание на собственика на зоопарка с цел контрол на размножаването в зависимост от наличното място за отглеждане на животните. „При липса на размножаване собствениците на зоологическите градини трябва да закупуват животните или да ги доставят от други зоологически градини, това изисква средства, с които обикновено не разполагат“, казват от екоминистерството. Пет са зоологическите градини у нас, където се отглеждат повече лъвове и тигри. Това са зоопаркът в Хасково, в София, в Стара Загора, в Ловеч и в Пазарджик.

Подобни статии