7% спад на обявите за работа през юли

През юли новите предложения, публикувани във водещите сайтове за търсене и предлагане на работа у нас, са спаднали със 7% спрямо юни. Така, общият брой на обявите от миналия месец е почти 47 000. На годишна база те са се увеличили със 70% (спрямо юли 2020 г.) - сочи ежемесечният анализ на пазара на труда у нас, изготвен от HR компания и кариерен сайт JobTiger.

Лятото е време за отпуски и ваканции, така че не е учудващо, че спад в търсенето на нови кадри е отчетен през юли в почти всички сектори, с изключение на „ИТ“, при който има 9% ръст на обявите.

С най-висок спад са предложенията в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-20%), следван от „Логистика и транспорт“ (-14%) и „Маркетинг и реклама“ (-13%).

При останалите сектори спадът е, както следва: „Строителство“ (-9,1%), „Производство“ (-8,7%), „Търговия и продажби“ (-8,6%), „Здравеопазване и фармация“ (-8%), „Административни дейности“ (-6%) и „Счетоводство, одит, финанси“ (-4%).

Дяловото разпределение по сектори остава непроменено и през юли. Секторите „Търговия и продажби“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ заемат челните позиции, съответно с 22% и 17% дял от общия брой обяви.

След тях са секторите „Производство“ (14%), „ИТ“ (13%), „Логистика и транспорт“ (10%), „Административни дейности“ (9%), „Строителство“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4%), „Здравеопазване и фармация“ (3,1%), „Маркетинг и реклама“ (2,7%) и „Изкуство“ (1%).

Подобни статии