70% от пълнолетните в ЕС са ваксинирани

Урсула фон дер Лайен: Процесът на догонване е много успешен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви че Европейският съюз е постигнал целта си да ваксинира 70% от всички пълнолетни в блока срещу коронавируса с поне една доза ваксина, съобщават световните медии.

Фон дер Лайен приветства програмата за ваксинация, заявявайки, че 57% от пълнолетните вече са напълно ваксинирани и че тези цифри поставят Европа сред световните лидери, когато става въпрос за разпространението на ваксината срещу коронавирус.

Тя отбеляза, че "процесът на догонване е много успешен", но предупреди, че усилията за ваксиниране на възможно най-много хора трябва да бъдат продължени.

Коментирайки вариант Делта, Фон дер Лайен го определи като много опасен и призова хората да се ваксинират и ги увери, че ЕС разполага с достатъчно ваксини за всички. "Всички, които имат възможност, да се ваксинират. За собственото си здраве и за защита на другите."

"ЕС спази думата си за доставки. Нашата цел беше да защитим 70% от пълнолетните в Европейския съюз с поне една ваксинация през юли. Постигнахме тази цел", каза Фон дер Лайен в изявление.

По-рано този месец Фон дер Лайен бе заявила, че ЕС има достатъчно ваксини за пълна имунизация на 70 на сто от хората над 18 години. Комисията отчита, че в отделните държави от ЕС мащабът на имунизационната кампания е различен, като в някои страни целта за 70 на сто напълно ваксинирани пълнолетни граждани е постигната.

Говорител на ЕК призна на пресконференция, че първоначалната цел не е постигната и работата трябва да продължи. ЕС разполага с необходимите количества ваксини, ще помогнем на държавите за разяснителни кампании, посочи той. Според него досегашните данни са "истински успех".

Истината е, че работата не е свършена и целим пълното ваксиниране на 70 на сто от навършилите пълнолетие. Важно е държавите, щом получат дозите, бързо да ги поставят, това зависи от тях. Винаги сме казвали, че е необходима пълна ваксинация, не сме постигнали заложената през януари цел, добави говорителят.

Той не посочи нова цел за мащаба на имунизацията на фона на оценките на учени, че ваксинираните трябва да бъдат над 70 на сто, за да бъде преодоляна пандемията. По неговите думи разговорите с Вашингтон за допускане на ваксинирани европейци в САЩ продължават, макар засега да липсва яснота кога и как ще приключат. ЕС реши на 18 юни ваксинираните граждани на САЩ да получат право да пътуват до Европа по несъществени поводи.

Подобни статии