82-годишната Уоли става астронавтка

Тя изкара програмата на НАСА, но ще лети с най-богатия човек

Снимка: АП/БТА Уоли Фънк прегръща Джеф Безос, с когото трябва да лети на 20 юли.

След половин век чакане Уоли Фънк – която бе обучена за програмата „Мъркюри“ на НАСА, но й бе отказана възможността да излети в Космоса, най-сетне ще получи своето време сред звездите, предаде Си Ен Ен.

Тя бе избрана от най-богатия човек на света – Джеф Безос, да придружи него, брат му и все още неназован победител в онлайн търг за суборбитален полет на 20 юли.

Компанията „Блу Ориджин“ оповести, че 82-годишната Уоли ще заеме четвъртото място на първия полет с екипаж на космическия кораб „Ню Шепард“. Тя ще придружи основателя на фирмата Безос, брат му Марк и победителя от търга, който плати над 28 млн. долара за този шанс.

Фънк ще лети на „Ню Шепард“ като „почетен гост“ според пост в акаунта на Безос в Инстаграм. В него също така се показва как милиардерът разкрива пред Уоли, че тя ще се присъедини към мисията. Тя след това се усмихва и изкрещява от вълнение.

Фънк доброволно кандидатства през февруари 1961 г. за програмата „Мъркюри 13“, известна още като „Програма Жени в Космоса“. Това е финансирана с частни средства инициатива, чиято цел е да се започне обучение на жени да летят в най-ранните космически програми на НАСА. 13-те жени в програмата се подложиха на цялото обучение и тестване, през което преминаха и седемте мъже, избрани от НАСА за космическата програма „Мъркюри“.

Фънк стана най-младата жена, която завърши тази програма. Казали й, че „се справи по-добре и завърши работата по-бързо от когото и да е от мъжете“, заяви тя в рекламно видео за участието й в полета на „Блу Ориджин“. Уоли изкарала цели 10 часа и 35 минути в капсула за потискане на чувствата при едно от изпитанията за „Мъркюри 13“, като надминала дори прочутия астронавт Джон Глен. “Четири пъти се обръщах към НАСА и казвах: „Искам да стана астронавтка“, но никой не искаше да ме вземе – заяви Фънк. - Не си и помислях, че някога ще излетя. Нищо никога не ми се опираше. Те казваха: „Уоли, ти си момиче, не можеш да направиш това“. Аз казвах: „Познайте какво, няма значение какви сте, вие пак може да го направите, ако искате да го направите“. Аз обичам да правя неща, които никой не е правил преди това“. 

Фънк има огромен опит в пилотирането на самолети. Тя е навъртяла над 19 600 летателни часа и е обучила над 3000 души да карат частни и комерсиални самолети. „За всичко, което има Федералната агенция по въздухоплаване, аз имам лиценз. И мога да ви надбягам“, пошегува се тя. Но Фънк няма да има нужда от целия този опит, за да литне с „Ню Шепард“ на „Блу Ориджин“. Този напълно автономен космически кораб и ракетна система е проектиран така, че да позволи на практика на всеки да стане астронавт само след няколко часа инструкции по безопасността и обучение в базата на „Блу Ориджин“ в Западен Тексас.

При суборбиталния полет на „Ню Шепард“ се развива скорост около три пъти над тази на звука – около 3680 км/ч. Ракетата лети право нагоре, докато изразходва по-голямата част от горивото си. След това капсулата с екипажа се отделя от ракетата във върховата част на траекторията й и за кратко продължава нагоре. Тогава капсулата почти се рее в най-горната част от полета си и дава на пасажерите няколко минути в безтегловност. Това е един вид удължена версия на безтегловността, която изпитваме, когато стигнем върха на влакче на ужасите, точно преди гравитацията да притегли количката – или в този случай космическата капсула – обратно към Земята. След това капсулата на „Ню Шепард“ разтваря голям букет от парашути, които забавят спускането й до по-малко от 35 км/ч, преди тя да кацне. Безос и неговите колеги пасажери ще бъдат допълнително облекчени от седалките, които абсорбират шока.

Преди години Фънк си купила билет за суборбиталния космоплан, построен от компанията на сър Ричард Брансън „Върджин Галактик“. Тя е пряк конкурент на „Блу Ориджин“, но все още не е определила дата за първия си комерсиален полет. Брансън обаче съобщи, че ще литне с кораба "Юнити-22" на 11 юли, като по този начин ще изпревари Безос с девет дена. Това ще е изпитателен пилотиран полет на космическия апарат. Той е от серията "Спейсшип 2", разработена за редовни туристически суборбитални полети. "Юнити" ще излети от космодрум в щата Ню Мексико. Това ще е първият полет с двама пилоти и четирима пътници, които ще са от компанията на Брансън. Предвидени са още две изпитания, след което ще започнат редовните търговски полети през 2022 г. Не е ясно обаче дали Фънк ще изпълни плана си да лети и с „Върджин Галактик“, отбеляза Си Ен Ен. За тези туристически полети са си предплатили над 600 души, включително и предприемачът от Чикаго Шефкет Чападжиев. 80-годишният американец от български произход обаче не е сигурен дали ще му дойде редът.

Подобни статии