9 актриси от три поколения завладяха сцена под липите

Девет актриси, представителки на три поколения от трупата на старозагорския драматичен театър „Гео Милев“ завладяха премиерно сцената му с комедията „Осем жени“. Тя е написана от французина Робер Тома през далечната 1958-а и послужила за създаване на едноименния филм на режисьора Франсоа Озон с участие на Катрин Деньов и Фани Ардан преди две десетилетия.

За разлика от кинолентата постановчикът на старозагорската версия Стефан Делев е пренесъл действието в съвремието. Деветата актриса /Елица Матева от кукления театър/ се появила буквално в последния момент в образа на Огюстин заради необходимост от дубльор на заболяла колежка, коментираха запознати с кухнята на проточилия се във времето репетиционен период.

Изборът на заглавието, признава директорът на трупата Ивелин Керанов бил заради санитарно-хигиенните мерки във времето на пандемията, които налагали нетрадиционни решения на сцената. Пак заради тези изисквания в края на есента старозагорската трупа извади премиерно изцяло мъжка пиеса:забраняваната някога творба на писателя Георги Марков „Да се провреш под дъгата“, създадена пред далечната 1966-а по новелата му „Санаториумът на д-р Господов“.

В нея режисьорът Ивалин Димитров събра 7 актьори и сам влезе в обувките на земевладелеца Иван Акрабов, като по този начин отбеляза 40-годишнината си от стъпване на професионалната сцена. В случая с „Осем жени“ постановчикът Стефан Делев предпочете да остане зад кулисите, макар в една от версиите, играни по света тайнственият домакин на къщата, където се развива действието, предприемачът Марсел да се самоубива пред очите на зрителите.

На шест заглавия ще разчита през февруари старозагорската трупа.Освен двете премиерни в програмата са включени вазовата „Чичовци“, драматизация на Юрий Дачев и поставена от Бина Харалампиева;“Полет над кукувиче гнездо“ на Стефан Спасов със специалното участие на Станимир Гъмов; „Криворазбраната цивилизация“ на Йосиф Сърчаджиев и „Уважаема г-це Марта“ от Орлин Дяков, който е и постановчик.

Подобни статии