Администрацията на държавния глава: Въоръженото нахлуване в президентската институция не може да се редактира в обществената памет

Администрацията на държавния глава: Въоръженото нахлуване в президентската институция не може да се редактира в обществената памет

"Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на м.г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата". Това се посочва в официална позицията, разпространена от Прессекретариатът на държавния глава . Повод пък са отправени медийни запитвания след изявления на представители на Специализираната прокуратура.

По-рано през деня от прокуратурата съобщиха, че миналата година прокурорите не са нахлули в президентството, а са били поканени. 

Сега от администрацията на президента Румен Радев напомнят, че всички тези действия са били  предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция.

"Дни наред, по-изключително манипулативен и в противоречие с всякаква представа за върховенство на правото начин, прокуратурата публично отправяше внушения и интерпретации за естеството на разговори и срещи на служители на президентската институция. Основанието на прокуратурата и въоръжените служители на подчиненото на главния прокурор Бюро за защита за влизане в президентската институция не е покана на главния секретар на държавния глава, а представено разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд, издадени по искане на прокуратурата", казват от Дондуков 2.

И добавят: "Напомняме, че както извършените по искане на прокуратурата арести, така и отнемането на достъп до класифицирана информация, бяха обявени от българския съд за незаконни. В мотивите на съда изрично се подчертава и че „липсата на фактически основания за издаване на заповедта за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми“, което я прави незаконна".

Подобни статии