Адвокат Мария Шаркова: Зелените сертификати засягат права, но не по недопустим и незаконосъобразен начин

Снимка: БНР Мария Шаркова

Изискването за въвеждането на зелените сертификати действително ограничава някои права, гарантирани в Европейската конвенция за правата на човека, както и някои конституционни, но не неправомерно. Тоест има засягане, но тези права не са абсолютни, обясни пред Радио София адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Въпросното ограничение цели спиране разпространението на зараза, която се предава по въздушно-капков път. Зелените сертификати се явяват една алтернатива на по-тежките мерки, прилагани по-рано – ограничаване правото на придвижване, затваряне на обекти с обществено предназначение, задължаване на работа от вкъщи и т.н.

Тези сертификати не задължават хората да се ваксинират, защото има и други начини да докажеш, че си придобил имунитет. Така че правата са засегнати, но не са ограничени недопустимо. Според Шаркова, редно беше наредбата на министъра на здравеопазването да отразява случаите на противопоказания за ваксиниране, кой и как може да го установява и как да постъпват пациентите.

Подобни статии