АЕЖ призова Висшия съдебен съвет да освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев

Асоциацията на европейските журналисти/АЕЖ/ - България призовава Висшия съдебен съвет да прекрати правомощията на главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от организацията. Повод за призива е "бездействието на прокуратурата за защита на журналисти, чиито права са нарушени от представители на българската държава".

От АЕЖ-България посочват, че в Доклад за върховенството на закона на Европейската комисия е включен отказът на прокуратурата да разследва побоя и задържането на журналиста Димитър Кенаров от служители на МВР по време на антиправителствените протести от 2 септември 2020 г.
Организацията допълва, че този случай не е изолиран. Според нея "прокуратурата бездейства" и по случаите на заплахи и нападение на дома на журналиста Николай Стайков, по досъдебното производство по случая с посегателствата над автомобила на журналиста Десислава Панайотова и за това кои са били поръчителите на нападението над главния редактор на 168 часа Слави Ангелов.
АЕЖ-България определя като "скандално, в нарушение на международното и вътрешното право" поведението на българските власти по повод незаконното предаване на Турция на опозиционен журналист през 2016 г. България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека за този случай.
"Тези случаи ясно показват, че под ръководството на Иван Гешев Прокуратурата на Република България не защитава журналистите, когато техните права биват грубо потъпкани от страна на държавата.", се казва в съобщението на организацията.
Според асоциацията, подобряването на медийната среда в България е свързано с провеждането на ефективна съдебна реформа, а "тази реформа няма как да се състои без дълбоки промени в прокуратурата, започващи със смяната на главния прокурор".

Подобни статии