Агент на ДС дои европейските данъкоплатци с по 1000 евро за два дни работа

Антикорупционният фронт уличи Георги Готев в конфликт на интереси, даде го на ОЛАФ

Георги Готев

Агентът на ДС Георги Готев, който е част от мейнстрийма на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, се оказа, че дои европейските данъкоплатци с по 1000 евро за два дни работа. Това разкри Антикорупционният фронт в най-новото си разследване.

Готев от години се е настанил на топло местенце в Брюксел. Сега се изживява по думите му като спийчрайтър - пише текстове на английски език за червения евродепутат Иво Христов.

Моралният и етичен проблем на Готев се потвърждава и от абсолютно безсрамното и нахално отношение към факта, че е в конфликт на интереси като журналист в европейската медия „Юроактив“ и политически съветник на Христов, разкри Антикорупционният фронт. Агентът дори няма и капка притеснение от факта, че смесва двете длъжности. Фронтът е подал сигнал до ОЛАФ, Европейската сметна палата, до най-големите партии в Европарламента – ЕНП, ПЕС, АЛДЕ и Зелените, и до председателя на ЕП Давид Сасони.

От разговор на представител на НП|O-то с Готев става ясно, че журналистът е доносник на мракобесната Държавна сигурност още от 1981 г. Готев нахално твърди, че той като млад дипломат от Държавния протокол, знаещ много езици, посещавал чужди посолства, които искали да го вербуват. Затова той се обърнал към човека във външно министерство, за когото знаел, че от ДС. И изведнъж Готев се събудил като агент Иванов на Второ главно управление на ДС. Основните функции на репресивната служба са били да се бори с „вредното“ западно политическо влияние, чието европейско лице е именно ЕС. Управлението се занимавало с „надзора на политически неблагонадеждни групи – духовенството, младежта, интелигенцията, пътуващите в чужбина спортисти“. Комисията по досиетата уличи агент Иванов, че доносничил и след 1989 г. Крушката обаче не пада по далеч от опашката - баща му е бил полковник от външнополитическото разузнаване на режима - Първо главно управление на ДС.

Готев набързо се пребоядиса от червен на син, за да заработи след 1989 г. в либералните западни медии, а към момента и към самата институция на Европейския парламент, срещу която е доносничил.

В първата част на разследването си Антикорупционен фронт разкри как локални асистенти на трима евродепутати от БСП -  Елена Йончева, Иво Христов и Цветелина Панайотова, всъщност работят в централата на БСП на „Позитано“ 20. Дейността на асистентите на евродепутатите обаче трябва да се извършва единствено в полза на ЕП. Поради това изпълняващият длъжността главен говорител на Европейския парламент – Делфин Колар, заяви, че може да стигне дори до „евентуално искане за връщане на парите, които са били неправомерно изплатени от парламента“. Йончева е и с искане от българската прокуратура до ЕП за сваляне на имунитета й. Тя е с обвинение за пране на 333 000 евро от фалиралата КТБ, получени лично с договор от кредитния фараон Цветан Василев.

Подобни статии