Айтита лапнаха 380 млн. лв. в пандемията

Приходите на софтуерните компании са нараснали с 380 млн. лева във вихъра на пандемията. Очаква се браншът да отчете 4,255 млрд. лева оборот за миналата година. Това съобщиха от Българската асоциация на софтуерните компании.

Кризата обаче все пак се е отразила на този сектор в посока забавяне ръста на приходите. През 2019 г. той е бил 18 на сто.
Причината за забавянето е, че българските софтуерни компании, които разработват продукти или услуги за сектори, силно засегнати от кризата, като например авиация, туризъм, хотелиерство, ресторантьорство, събитиен мениджмънт и други, логично понесоха загуби. Други обаче, които оперират в сфери като гейминг индустрията, онлайн търговията и разплащанията и бизнес комуникациите бележат сериозни успехи, отчетоха от асоциацията.
Най-широка популярност набраха дигиталните решения за провеждане на онлайн срещи, обучения и дори за качествено запълване на свободното време с култура и спорт.
От организацията смятат, че дигитализацията на образованието вероятно ще се запази под някаква форма. Услугата за управление на киберсигурността пък е станала по-търсена от СОТ, защото реалните заплахи за бизнеса вече не идват непременно от физическата среда.
Данните сочат, че заетите в софтуерните компании ще стигнат 37 846 специалисти, което е ръст с 10 на сто спрямо 2019 г. Работещите в софтуерни компании у нас получават три пъти над средната заплата като възнаграждението в сектора достига 3344 лева чисто. Брутната годишна заплата в софтуерните компании е 54 506 лв., което коригирано през стандарта на живот ще надмине значително тази във Великобритания и в Германия.
Другият сектор, който спечели в пандемията, са онлайн магазините. Приходите на търговците в интернет се очаква да достигнат почти 1 млрд. лева. Това сочат данни на Българската Е-комерс Асоциация (БЕА). Прогнозите са тази година фирмите в сектора да заработят 974 млн. лева, което е със 79 млн. лева повече спрямо 2019-та. През последните 5 г., годишният ръст на електронната търговия в България е между 21% и 35%.
Над 1 530 000 потребители са пазарували онлайн през изминалата година и са похарчили средно по 636,59 евро или 1240 лева.
Три четвърти от всички онлайн поръчки са дрехи, спортно облекло, обувки, аксесоари. Близо една трета са поръчките са за мебели, стоки за дома, градински принадежности. Малко над една четвърт са за спортни стоки. Около 1/5 от покупките пък са за хотелски резервации и туристичеки пакети. Около 17% от поръчките са за храна и напитки, сочат данни на Националния статистически институт. Според БАЕ поръчките на храна за вкъщи са се увеличили двойно. Хората поръчват не само готови манджи от ресторанти, но и хранителни продукти от магазини, които са сготвят вкъщи.
Както при софтуерните компании, така и при онлайн търговците част от сектора загуби от пандемията. Търсят се много по-малко дрехи, обувки, авточасти, пътувания, където спадът е 70-80% спрямо продажбите преди пандемията.
Продукти като преносими компютри, таблети, принтери, уеб камери, конзоли и видео-игри, офис-столове и гейминг столове, бележат обаче ръст в търсенето между 40-60%.

С над 30 на сто се е повишил и броят на пратките, обработвани от куриери през ноември тази година, съобщиха от куриерска компания „Спиди“. Това увеличение се дължи и на ръста на поръчките по интернет. Вследствие на засиленото търсене на тези услуги компанията е наела с между 25 и 40 на сто нови служители в различните райони.


Застраховаме по-малко колите, но повече здравето

Спад на свързаните с транспорт и туризъм застраховки, но ръст при застраховките срещу заболяване.
Това отчитат в пандемията Асоциацията на българските застрахователи.
По линия застраховка Злополука на пътниците в средствата за обществен транспорт премийният приход към септември м.г. е 2,6 млн. лв. като на годишна база разликата е спад с 14,4%. Има обаче и значителен спад при размера на щетите. Премийния приход по линия „Гранична гражданска отговорност“ е с 40,7% надолу. Премийния приход от полиците „Помощ при пътуване“ към септември е 18,8 млн. лв. За година се отчита спад с 42%.
При животозастраховането премийният приход е 327,3 млн. лв., а спадът е с 13,35%. При застраховките срещу заболяване обаче има ръст – приходът от тях е 53,3%, което е с 5,9% повече спрямо година по-рано. При застраховките срещу пожар и други опасности също има увеличение от 6% на премийния приход, който възлиза на 63,5 млн. лв.


Музеите губят 2,5 млн. лв. от локдауна

Загубите за трите месеца, в които музеите не работеха през 2020 г., възлизат на около 2,5 милиона лева само от входните такси. Това съобщи председателят на Сдружение „Български музеи“ и директор на Историческия музей в Пазарджик Борис Хаджийски в ефира на тв „Блумбърг“.
По думите му загуби е нанесло и спирането на продажбите на сувенири, рекламни материали, литература и други услуги, които се предлагат в нормална обстановка. Според него е важно да се отчете, че през останалите месеци музеите са работили, но отново в условия на пандемия и приходите от посетителите отново са били намалени заради ограничението на груповите посещения.
С цел привличане на повече туристи редица музеи в България предлагат виртуални обиколки на своите сайтове и посетителите могат да се възползват да разгледат експозициите им.


Къщите за гости се разделиха с половината от приходите си

Между 30 и 50 на сто е спадът на приходите на собствениците на къщи за гости, въпреки, че това бяха единствените места, които от пролетта работят. Това коментира Вероника Кънева, председател на Сдружение „Асоциация на къщите за гости в България“. Тя заяви, че заради ограничителните мерки през пролетта на миналата година са загубени туристите по Великден. По думите й вече има и къщи, които се продават заради пандемията и ограничителните мерки. Тя посочи, че през лятото много от къщите по морето се напълниха и това стана основно, когато Гърция въведе изискване за представяне на негативен PCR при влизане в страната. В планината обаче идват основно чужденци, а тази година заради ограниченията такива почти няма, коментира Кънева. Много от резервациите били отказани.


Авиокомпании возят товари вместо пътници

Много авиокомпании преминаха от превоз на пътници към превоз на товари, за да компенсират спада от над 75% спрямо предходната година. А други фирми тотално промениха своята дейност.
Това коментираха от Българската търговско-промишлена палата.
Възстановяването на икономиката няма да бъде бързо, като очакванията са то да започне през втората половина на 2021г., и да достигнем нивата от 2019 г. едва през 2022 г., сочи проучване на БТПП сред 800 компании в България и 48 хил. фирми от Европа преди второто, макар и частично затваряне.
Голяма част от компаниите - над 1/3 очакват по-малки приходи от продажби в страната и чужбина. Ще има такива, които имат 100% спад спрямо предходната година, защото някои преустановиха дейността си. Същевременно тези, които продължават да извършват дейност, ще имат сериозни конкурентни предимства пред останалите компании в бранша, посочват още от палатата. Оттам дават като примери част от хотелите, които привличат клиенти с различни пакети, както и фирми от ресторантьорството, където дистанционните поръчки на храна имат жизненоважно значение за запазване и развитие на компаниите.


Дрехите втора употреба влязоха в нета

През последните два месеца магазините за дрехи втора употреба имат спад в оборотите с 30-50%. Това каза Севдалин Спасов – шеф на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба.
Част от обектите са затворени, защото се намират в търговски центрове, но и от останалите има отлив. Една от причините е, че около 20% са българите, които изобщо гледат да не излизат заради страх от зараза.
Сайтовете, които предлагат дрехи втора употреба, обаче са удвоили оборотите си през 2020-а спрямо 2019-а. Но интернет търговията има дял само 10-15%. След първия локдаун магазините успели напълно да се възстановят за три месеца като септември-октомври почти стигнали оборотите от 2019-а. Но след скока на заболеваемостта приходите отново почнали да падат. Оборотите се следят всяка седмица и сега със спада на случаите на COVID те отново тръгнали нагоре.


Кризата сви търсенето на скъпи имоти

Сделките за скъпи имоти на стойност над 1 млн. евро са намалели, в очакване на спад на цените. Това става ясно от проучване на 273 пазара в света на международна компания. Ръст на цените се наблюдава при 68% от пазарите, без България. Глобалният индекс ни нарежда сред пазарите с лек спад в цените с около 10%, но има сериозен потенциал за възстановяване, показва проучването.
Възстановяването на пазара в българската столица се движи от местни купувачи, което създава потенциал за бързо възстановяване, твърдят от агенцията за луксозни имоти “Юник Истейтс“. Нараства търсенето на къщи с голям двор в околностите на София, като купувачите търсят имоти в Банкя, Горна Баня и Лозен.

Подобни статии

 • По мярката

  По мярката "60/40" са платени 884 млн. лв., запазени са 300 000 работни места

  Общо 884 млн. лв. са изплатени по мярката 60/40, като средствата са помогнали за запазването на 300 000 работни места. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която посети предприятия в Добрич и региона, подпомагани чрез мерките за запазване на заетостта, съобщиха от социалното министерство.

  70
 • Близо 15 000 безработни ще работят на субсидирани работни места със средства от Националния план за действие по заетостта

  Близо 15 000 безработни ще работят на субсидирани работни места със средства от Националния план за действие по заетостта

  Тази година близо 15 000 безработни ще работят на субсидирани работни места със средства от Националния план за действие по заетостта през 2021 г. Част от тях ще продължат работата си от миналата година, тъй като имаме програми, които осигуряват заетост по две години, но около 10 000 нови безработни ще могат да бъдат включени в тази субсидирана заетост. Това казва в интервю за БГНЕС Елка Димитрова, директор на дирекция „Политика на пазара на труда и трудова мобилност” в МТСП.

  55
 • Над 200 компании са заявили желание да сключат договори със студенти

  Над 200 компании са заявили желание да сключат договори със студенти

  Над 200 компании от страната са заявили желание да сключат договори със студенти. Това е станало известно на среща на Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ с представители на Министерство на образованието и науката, на която са били обсъдени възможностите, които предоставя Наредбата за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател, съобщиха от АИКБ.

  119