Ако не изберат доставчик до 10 юни: 200 000 фризьори и кантори плащат двойно по-скъп ток

Енергото го таксува на цени като непланиран разход

Над 212 200 фирми в цялата страна са заплашени да бъдат изненадани с много по-скъп ток от този, който плащат в момента, ако към 1 юли 2021 г. нямат сключен индивидуален договор с доставчик от свободния пазар. Това са фризьори, масажисти, кантори, ресторанти, хижи, училища и други небитови потребители, свързани на ниско напрежение, които в момента ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго Про“ снабдяват с електроенергия, купена от свободния пазар, но при условията на типов договор, одобрен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Гратисният период, в който небитовите потребители на типов договор трябваше да си изберат и сключат договор с търговец от свободния пазар, обаче свършва на 30 юни. След тази дата според Закона за енергетиката енергодружествата автоматично ще прехвърлят останалите без индивидуален договор с търговец небитови потребители към така наречения доставчик от последна инстанция. При него цената на електроенергията е значително по-висока от пазарната, защото снабдява потребители, останали без търговец, заради негов фалит или друга извънредна причина.

Над 300 000 бяха небитовите потребители, които трябваше да излязат на свободния пазар от 1 октомври 2020 г. Но бе даден гратисен срок с типов договор и до момента на либерализирания пазар с индивидуален доставчик са излезли само 90 000 фирми.

Останалите все още не са избрали доставчик на ток. Важна особеност е, че процедурата за смяна на доставчик протича до 10-о число на месеца, предхождащ този, от който клиентът иска да бъде снабдяван от новия си търговец.

Така, за да бъде договорът в сила от началото на юли, до 10 юни фирмата трябва да е сключила договор с избран от нея търговец. Ако не успее, следващата му възможност е договорът да влезе в сила от 1 август, ако процедурата е приключена до 10 юли, което означава поне един месец той да бъде снабдяван със скъп ток.

Процедурата по смяна на търговец е безплатна и може да бъде извършвана всеки месец.

Освен платформата на КЕВР за избор на доставчик на електроенергия от свободния пазар в интернет има още няколко платформи, но те предлагат информация само за цените на отделните търговци, условия по договор, неустойки и др. На свободния пазар на електроенергия конкуренцията не е само в цената, а и в условията за доставката, начина на фактуриране и плащане, услугите, предлагани в допълнение от доставчиците, и т.н. Трябва да се направи коректно сравнение на цените – те могат да бъдат фиксирани или променливи, както и да включват различни компоненти. Трябва да се внимава за срока на договора, изискване за обезпечение, начин за плащане, предвидени ли са някакви такси и неустойки извън цената на електроенергията и мрежовите услуги, както и при какви условия се прекратява договорът.

Не е изключено измамници да се представят за служители на доставчици, които идват на място в офиса, за да сключват договори с клиента, предупреди ЧЕЗ.

Подобни статии