Актьорът Стефан Стайчев издъхна след жесток побой от роми

Дано правосъдието им въздаде според делата им, написа проф. Кирил Топалов във Фейсбук

Големият актьор и режисьор Стефан Стайчев е починал след побой от група роми седмица след като навършил 82 години. Дългогодишният директор на Силистренския театър издъхнал в четвъртък. За кончината му съобщи във Фейсбук неговият близък приятел проф. Кирил Топалов. Дано правосъдието им въздаде според делата им, написа той в профила си във Фейсбук. 

Нападението от група роми станало наскоро. Те влезли в дома на Стайчев, за да го оберат. Преди да си тръгнат, го пребили жестоко, а той не успял да се възстанови, споделят негови близки. „Днес (б.р. - 18 март) напусна нашия свят един прекрасен човек - Стефан Стайчев - блестящ режисьор, дългогодишен директор на Силистренския театър, на който той не само вдъхна живот за втори път, но и превърна в голям балкански театрален център. Неуморен ентусиаст на театралното изкуство, той доказа и че когато това изкуство се твори с талант, ерудиция и вдъхновение, географските параметри губят своето значение и разделението на художествения живот на столичен и извънстоличен придобива много условен характер. Последните години от живота си той посвети на грижи за болната си сестра, голямата преводачка от немски Емилия Стайчева, преодолявайки собствените си страдания след бандитското циганско нападение над дома му и нанесения му от грабителите нечовешки побой, след който Стефан вече не беше същият човек", написа още във Фейсбук проф. Топалов.

Стефан Стайчев започва творческата си кариера през 1961 г. в Сливенския драматичен театър, след това е актьор в трупата на Народния театър - София (1966-1970), после актьор в Театър "София" (1970-1978,1982-1997). Там започват и първите му изяви като режисьор. Дълги години е директор на Силистренския драматичен театър (1978-982, 1997-2009). Междувременно пише и пиеси, които се поставят в редица театри; прави постановки като гост-режисьор в страната и чужбина. Една от добрите постановки, която се помни в Русенския драматичен театър, това е на неговата пиеса "Свободно място във влака", играна през 70-те години. В този театър той направи през 1998 г. спектакъла "Ангели чудовища" от Ж. Кокто. Стефан Стайчев е автор и на пиеси като "Рисунки през август", "Цар Симеон", "Златният век", получили също сценична реализация. Поставя за първи път в страната на силистренска сцена "Елате ни вижте" и др. "Направи нещо, Мет!". И за двете театърът получи наградата "Икар" за сценография на САБ-2001 г. Създал на сцената незабравими спектакли, от които "Бряг" от Ю. Бондарев, "Цар Симеон Велики" - автор и режисьор, "Вражалец" от Ст. Л. Костов, и др.

Екипът на www.politika.bg изказва най-искрени съболезнования на близките на Стефан Стайчев!

Подобни статии