Акваторията ни на север завря от чернокоп

Корабите за промишлен риболов на север от Варна се радват на добър улов на барбуня, започва да се появява сафрид, а морето завря от чернокоп. Във водата има много малки риби, което е предпоставка за добър улов на лефер наесен.

Наименованието на този вид морски деликатес се определя на базата на големината. Рибите около 200 г се наричат чернокоп, от 200 г до килограм и половина - лефер, а най-големите са гофан. Чернокопът е една от най-ценените риби както за спортен, така и за промишлен риболов. Той има невероятни вкусови качества, което го прави една от най-скъпите риби.

Цената на чернокопа е от 15 до 18 лв. за килограм в зависимост от големината му, а на лефера - 30 лева. Сафридът се продава в рибните магазини по 8 - 10 лева. Единствената риба по нашето Черноморие, която основно заминава за износ, е барбуната. Вкусовите качества на тази риба не са признати от българина, който не я харесва и не я консумира. За сметка на това пък гърците плащат четири пъти повече за килограм барбуна, затова рибарите ни основно пласират улова си в Гърция.

Подобни статии