Албанският премиер обвърза членството на Косово в "Отворени Балкани" с посветеността му към мира

Снимка: ЕПА/БГНЕС Еди Рама

Премиерът на Албания Еди Рама защити инициативата за регионално сътрудничество "Отворени Балкани", която той стартира заедно със сръбския и македонския си колега, като заяви, че тя е "резултат от Берлинския процес".

Той обвърза членството на Косово в тази инициатива с необходимостта албанците да покажат на света, че са "посветени на мира".

В четвъртък Рама произнесе реч в парламента, за да представи програмата на своето правителство през следващите четири години и отново разкритикува косовското правителство, че отказва да се присъедини.

Шест балкански страни участват в Берлинския процес и Косово не е единстевната страна, която е резервирана към инициативата

"Отворени Балкани". Босна и Херцеговина и Черна гора също нямат желание да се присъединят. Това означава, че до днес само основателите на инициативата са част от "Отворени Балкани".

Лидерите на Албания, Сърбия и Република Северна Македония проведоха седем срещи на високо ниво, посветени на това, което нарекоха "Мини Шенген", преди да му променят името през юли. Техните чести срещи доведоха до малко резултати - дадоха възможност на сърби и албанци да пътуват в двете страни, използвайки само лични карти.

Канцлерът Ангела Меркел, която стартира Берлинския процес, не спомена инициативата "Отворени Балкани" по време на първото си посещение в Тирана, макар Рама да говори нашироко за инициативата на общата пресконференция, като същевременно атакуваше косовското правителство.

Напротив, Меркел призова страните от западнобалканската шесторка да подпишат четирите споразумения, постигнати в рамките на Общия регионален пазар на Берлинския процес, по-силна инициатива, която включва също целите на Западните Балкани.

В светлината на отказа на Босна, Косово и Черна гора да се присъединят и при липса на открито одобрение от Меркел, твърдението на Рама, че "Отворени Балкани" са резултат от Берлинския процес изглежда пресилено.

Рама и косовският премиер Албин Курти са съгласни, че въпреки тяхното разногласие по тази инициатива, те трябва да продължат да си сътрудничат тясно по всички въпроси. Остава неясно обаче по какво точно те имат разногласия по отношение на "Отворени Балкани" и, което е по-важно, защо?

Говорейки за тези, които се притовопоставят на инициативата, Рама заяви в четвъртък, че те са "заседнали във фолклора и национализма на 19 век".

Доводите на косовското правителство срещу инициативата

"Отворени Балкани" са, че тя е излишна, че не носи нищо ново към съществуващите инициативи /като Общия регионален пазар в рамките на Берлинския процес/, че е извън наблюдението на Европейския съюз, не предлага визия за отношенията ЕС-Западни Балкани и е била подета без консултации със страните, която тя цели да обхване. Рама не е отговорил на тези твърдения.

Косовският лидер Албин Курти настоя Сърбия да признае престъпленията, извършени в Косово не през 19 век, а преди 20 години, когато национализмът бе в подем в региона.

Рама и Курти сигурно са съгласни, че осъществаването на така наречените четири европейски свободи - за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитал, ще е от полза на всички в региона.

Това, за което те не са съгласни и на което Рама отбягва да отговори, е защо това трябва да бъде осъществено под инициатива, която е спорна от самото начало, частично поради причините, изброени по-горе, но също и заради обтегнатите отношения между косовското ръководство и Рама, когото те обвиниха, че подкрепя замяната на територии между Косово и Сърбия.

Рама повтори в парламента в четвъртък, че "Отворени Балкани" не е "сръбска игра", "не е руска или китайска конспирация за съживаване на Югославия", не е "отклонение от европейската интеграция".

Уверенията на премиера за тези относително маргинални твърдения в публичния дискурс противоречат на целта на сръбския президент Александър Вучич за инициатива, която би създала една нова Югославия за Сърбия.

Рама бе категоричен за правото на Албания и Косово да взимат суверенни решения по този и други въпроси, но в същото време обвини Косово, че е повлияно от политици в Тирана, вероятно намеквайки за опозицията, чиито "грешки във вътрешната и външната политика следват една след друга".

Той изрази твърдението, че "на Албания се гледа с уважение от всички и като отправна точка на Балканите" в резултат на външната политика на неговото правителство, но това може да се промени.

Рама подчерта, че независимо от необходимостта Сърбия да се извини за извършените престъпления в Косово, "албанците ще загубят, ако не се представят като народ, посветен на мира или ако се изолират".

Свързването на членството в "Отворени Балкани" с албанската привързаност към мира може да се окаже още по-спорно от стартирането на самата инициатива, както в Косово, така в Албания.

Подобни статии