Албанското правителство обмисляло да купи софтуер от Хакинг тийм, според Уикилийкс

Еди Рама

Албанското правителство е обмисляло да купи софтуер от италианската компания Хакинг тийм, съобщава албанският сайт Екзит, като цитира информация, изтекла през Уикилийкс.

Според публикувани имейли албанското правителство е провело в Тирана най-малко две срещи с Хакинг тийм. Кореспонденцията помежду им е започнала скоро след идването на власт през 2013 г. на премиера Еди Рама.

Компанията е обсъждала срещи и демонстрация с контактно лице, идентифицирано като Алтин Ходжа. Не е известно за кой отдел е работел той.

В кореспонденцията Ходжа показва интерес към системата, която според думите му би могло да бъде въведена през 2014 г.

Разговорите са водени за система за дистанционен контрол, наречена Галилео, която позволява на правителства и корпорации да следят комуникациите на интернет потребители, да дешифрират файлове и имейли, да правят аудиозаписи на онлайн разговори и да активират дистанционно микрофони и камери на целеви компютри. Софтуерът би позволил на клиентите си да събират информация от комуникация в Скайп, Фейсбук, Туитър, УотсАп, Вайбър, а също и файлове, скрийншотове и снимки на смартфони.

Представители на компанията са направили презентация на софтуера през февруари, а вероятно и през ноември 2014 г. Правителството е заявило, че е заинтересовано, но покупката трябва да бъде предвидена в бюджета за следващата година.

Сделката обаче изглежда не се е осъществила, като се има предвид, че Хакинг тийм се свързали с Ходжа през 2015 г. и му предложили нова среща в Тирана. Не е налична друга кореспонденция в изтеклите документи.

Подобни статии