Александер Шаленберг: Управляващата коалиция стъпва по тънък лед

Александер Шаленберг

Новоназначеният канцлер на Австрия Александер Шаленберг заяви, че управляващата коалиция стъпва по тънък лед, но може да продължи да работи заедно след оттеглянето начело й на Себастиан Курц, предаде Ройтерс.

Курц се оттегли заради започнало срещу него и още девет души разследване за корупция, подкупи и злоупотреба с доверие.

Шаленберг, който също е член на консервативната Австрийска народна партия на Курц, предприе истинска медийна офанзива този уикенд. Той даде интервюта за 13 издания и заяви, че иска да поправи накърненото доверие между АНП и зелените, с които тя е в коалиция, и да продължи да управлява до следващите избори, предвидени за 2024 г.

Курц, който отхвърля да е направил нещо нередно, остава лидер на АНП и сега е лидер и на нейната парламентарна група. Опоненти обаче казват, че той ще продължи да контролира политиката в страната, бидейки на тези две позиции.

"В дългосрочен план сътрудничеството в управляващата коалиция ще проработи само, ако ние подновим фундаменталното доверие", каза Шаленберг пред изданията "Стандард" и "Клайне цайтунг". "Трябва да имаме предвид, че не всичко ще върви гладко, че ще има също и други гласове. Но ако основните играчи постигнат разбирателство, нещата ще проработят. Ние имаме съдържателна управленческа програма. Сега всички ние сме върху тънък лед. Това трябва да е ясно за всички нас", предупреди Шаленберг.

Той призна, че доверието между АНП и зелените няма да се възстанови за една нощ. Шаленберг също така увери, че ще остане на поста си до следващите парламентарни избори и че няма някаква договорка той да се оттегли в полза на Курц, когато разследването срещу последния приключи.

На въпрос кой има последната дума по политиката на правителството - Курц или самият той - Шаленберг, каза, че е положил клетва като канцлер и че ще изпълнява задълженията си. Запитан дали смята, че Курц може да бъде основен партиен кандидат на следващите избори, Шаленберг заяви пред в. "Винер цайтунг": "Предполагам. Аз поех канцлерския пост в извънредна ситуация и моята цел е да върна стабилността".

Подобни статии

 • Италия остана без президент

  Италия остана без президент

  И третият кръг от гласуването за президент на Италия завърши без победител, съобщава "Ройтерс". Законодателите не се обединиха около консенсусен кандидат, който да замени досегашния държавен глава Серджо Матарела. И третият кръг от гласуването за президент на Италия завърши без победител, съобщава "Ройтерс". Законодателите не се обединиха около консенсусен кандидат, който да замени досегашния държавен глава Серджо Матарела.

  102
 • Борис Джонсън отказа да подаде оставка заради коронапартитата

  Борис Джонсън отказа да подаде оставка заради коронапартитата

  Британският премиер Борис Джонсън отхвърли призивите на опозицията да подаде оставка заради това, че е присъствал на партита по време на локдаун, макар да призна, че правилото, според което министрите трябва да се оттеглят, ако съзнателно са заблудили парламента, се отнася и до него, предаде Ройтерс.

  85