"Алфа рисърч": Радев има шанс да спечели на първи тур, ГЕРБ първи за парламента, БСП възстановява позиции

Проучване на „Софа Харис“ показва, че първи на изборите ще са ГЕРБ-СДС с около 24 процента. Според социолозите от агенцията, при БСП се наблюдава значимо възстановяване на позициите. Тя взима 19,1% от гласовете, което я нарежда на второ място.

В също време при партиите на протеста се регистрират значителни промени. „Продължаваме промяната“ излиза на терто място с около 14,6 процента. Най-силна е ерозията при „Има такъв народ“. Те свалят с близо 10 процента и вече взимат 14,4 на сто от гласовете. Проучването е проведено в периода 5-12 октомври по поръчка на ДИР.БГ.

"Демократична България" печели  9%,  ДПС - 8,7 на сто. На ръба на бариерата е формацията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ с 4,2%. 

Ако президентските избори се проведат в момента, Румен Радев има реален шанс да спечели над половината от подадените гласове още на първи тур. Най-вероятно обаче няма да е налице изискването да са гласували повече от 50% от гласоподавателите от избирателните списъци, за да може да бъде избран президент на първи тур, показва проучването, цитирано от БНР.

В отговор на въпроса "Ако на предстоящите избори се явят следните кандидати за президент, за кого ще гласувате" Румен Радев събира 49,7% от подкрепата на анкетираните;  Анастас Герджиков - 20,4%, Мустафа Карадайъ 5,%, Лозан Панов 4,4%, друг - 2,8 на сто. С "Няма да гласувам" са отговорили 17,7%.

Подобни статии