Али Баба-Божков – новата българска Шехерезада и 40-те плеймейтки

Пиеса в няколко действия за един истински разбойник, за пещерата му с артефактите и гепените съкровища, които държавата си поиска обратно

- Сезам, отвори се!

Черепа цъфва в ранни зори във Фейсбук за поредната порция гавра и манипулации, с които се опитва да клати държавата. След като 20 години наред обикаляше сам или с гавази редакциите, да забранява прякора Черепа, подведеният под отговорност по 18 престъпления хазартен бос Васил Божков се появява окичен с нов – Али Баба.

Заобиколен е от 40 плеймейтки, които пърхат щастливо край него и вдишват мириса на дебелата му пура. Те, милите, с пилешкия си мозък не осъзнават, че краят на приказката за тях няма да е щастлив. Девиците може и да не отидат под ножа, каквато е била съдбата на предшественичките на Шехерезада. Но всяка от тях рискува да бъде брутално изнасилена и поругана от самопровъзгласилия се за разбойник Божков. Както неведнъж се е случвало с много други плеймейтки.

Истинската приказка от 1001 нощ на Шехерезада, разказана във вид на комикс лично от Васил Божков от луксозното му убежище в лускозно топло място, е истинска измама. Никой в тази комична история не си е на мястото, включително и Али Баба. Предводителят на разбойниците, грабили безогледно години наред, се е преоблякъл в женски дрехи като Шехерезада. Като ханъми са преоблечени и гавазите му. Зад новата българска Шехерезада в пещерата, която се отваря със заклинанието: „Сезам, отвори се!“, блещука цяла съкровищница с придобити по съмнителен начин богатства – артефакти, картини. Главатарят на разбойниците има регистрирана колекция от около 200 вещи с утвърден и доказан произход. В пещерата обаче са събрани поне 1000 предмета с характеристика на културни ценности. Те са нахвърляни с клошарски размах в чували и кашони. По някои още има пръст – озовали са се тук, веднага след като са били откопани. Главатарят на разбойниците още не ги е почистил и изложил на показ, за да им се любува, когато му скимне, защото много добре знае, че те са незаконни. И докато държавата гони иманярите поединично и ги тика в ареста за намерена част от брадва, няколко връхчета от копия и шепа монети, които се търгуват за левчета по световните аукциони, защото са масово срещани, главатарят на разбойниците прибира всичко. Иманяри от цяла България му носят находките в насипно състояние. Той тика всичко в съкровищницата, защото е ненаситен. Иска цялото историческо наследство за себе си. А когато държавата прибира незаконните артефакти, частният колекционер и частния му холдинг писват, че това било престъпление. Но да трупаш незаконни артефакти не е, според главатаря на разбойниците Али Баба-Божков – новата българска Шехерезада.

Зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура и наблюдаващ прокурор по делото Ангел Кънев е категоричен, че всички вещи са иззети по надлежния ред. Разбойникът смята, че те трябва да продължават да се въргалят в кашоните, където им е най-добре.

 

 

- Сезам, затвори се!

Срещу главатаря на разбойниците има повдигнати 18 обвинения – за поръчкови убийства, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания. Дължи и 700 млн. лв. за неплатени такси към държавата. Бълха го ухапала, както казва народът. Разбойникът Али Баба-Божков има още неописани съкровища и най-вече – пари в брой. Затова може да си позволи да се укрива и да продължи да се забавлява, подхвърляйки пачки на платени художници да увековечат образа му на комиксов герой. И забавленията му са също толкова инфантилни. Една седмица разиграва на томбола акциите на ФК „Левски“. Още седмица ги джиросва наужким. Следващата седмица вече се изживява като комиксов герой. В първия епизод на „истинската приказка“ на Али Баба Божков има 7 картинки. Нарисувани с характерния и разпознаваем почерк на един карикатурист на задкулисието. Докато пощипва 40-те си плеймейтки, Али Баба-Божков обмисля какъв да е сюжетът на следващия му комикс. Подсказваме му идея – главатарят на разбойниците сяда на вълшебното си килимче и долита обратно тук, в България, за да отговаря пред правосъдието. Взимат му всички незаконни притежания и го тикат в една пещера с решетки, която не се отваря с познатите му заклинания.

 

Поука: Не е кражба да вземеш това, което Божков е откраднал, както би казал истинският Али Баба. Особено, когато го взема държавата, от която го е откраднал.

Подобни статии