Алпиецът Алберт Попов: Време ми е за подиум

От федерацията чакат 9-10 квоти за олимпиадата в Пекин

Снимка: БГНЕС Алберт Попов

Най-добрият български алпиец Алберт Попов вярва, че скоро ще дойде моментът да се качи на почетната стълбичка. Ски асът ни направи силен сезон, в който завърши 23-ти в класирането на слалом за Световната купа с 90 спечелени точки. Четиридесет от точките Алберт взе с 6-ото си място в Шладминг (Ав). Заради него той бе избран и за спортист №1 на месец януари в анкетата на Пресклуб „България“. Наградата е спечелена в конкуренцията на джудиста Ивайло Иванов и боксьора Тервел Пулев.

„Това е голямо признание за мен и за труда, който полагам. Вече имам три сезона, в които съм в „шамарите" в ските. Продължавам да работя усилено и се надявам скоро да стигна до почетната стълбичка. Ние сме упорити и не се отказваме, това ни доставя удоволствие. Любовта към спорта я има и успехите ще се случат рано или късно", каза Попов.

Той сподели, че вече е подновил подготовката си за предстоящия сезон, в който гвоздеят на програмата са Зимните олимпийски игри в Пекин.

„Не искам да мисля за резултати и цели. Искам само да имам ден и стотните да са на моя страна“, сподели очакванията си за игрите той.

Алберт обяви, че е благодарен, че въпреки пандемията е успял да участва в състезания през целия сезон. За да стартира, той е трябвало да минава на тестове за COVID-19 през 3 дни и това доста го е разфокусирало.

„За момента не съм ваксиниран, не съм и изкарал вируса, макар да имах доста срещи със заразени хора“, каза Алберт.

Вицепрезидентът на федерацията по ски Георги Бобев пък обясни, че COVID приложението за състезателите ще продължи да е валидно и за следващия сезон.

„Беше доста труден сезон заради пандемията, но като цяло се справихме добре. Водещите ни спортисти показаха стабилни резултати. Имаше и резерви при доста от тях. Следващият сезон е много важен, защото е олимпийски. Към днешна дата Игрите са пълна загадка, тъй като не успяха да се проведат дори тестовите състезания в Пекин. Като най-голяма зимна федерация ние разчитаме на 9-10 квоти за Игрите", обяви Бобев.

Той допълни, че в олимпийска година е доста трудно да се вземе домакинство на старт за Световната купа и затова България ще проведе състезание от веригата при мъжете през следващия сезон 2022/2023 г.

 

 

Подобни статии