Андрей Бабиш: Полъгах се от идването на лятото и всеобщото настроение, не трябваше да облекчаваме мерките за COVID-19

Чешкият премиер Андрей Бабиш призна, че правителството му е сгрешило, като е облекчило наложените заради коронавируса ограничения още в началото на лятото, съобщи Франс прес.

След като успя да овладее пандемията чрез строги мерки като задължителното носене на предпазна маска на открито, чешкото правителство премахна повечето от тези мерки преди лятната ваканция, припомня агенцията.

"Полъгах се от идването на лятото и всеобщото настроение. Това беше грешка, която не искам да повторя", заяви Бабиш в телевизионно обръщение, в което призова съгражданите си да носят маска, за да се предпазят от коронавируса.

Чехия регистрира в четвъртък рекорден брой от 3130 нови случая на заразяване с Ковид-19. Това беше третият пореден дневен рекорд за страната с население от 10,7 милиона души, която регистрира над 50 000 заразени и 521 починали от март досега.

Статистическите данни сочат също, че расте броят на заразените здравни работници.

По-рано вчера министърът на здравеопазването Адам Войтех подаде оставка и на мястото му незабавно беше назначен видният епидемиолог професор Роман Примула.

Подобни статии