Андрей Бабиш: Полъгах се от идването на лятото и всеобщото настроение, не трябваше да облекчаваме мерките за COVID-19

Чешкият премиер Андрей Бабиш призна, че правителството му е сгрешило, като е облекчило наложените заради коронавируса ограничения още в началото на лятото, съобщи Франс прес.

След като успя да овладее пандемията чрез строги мерки като задължителното носене на предпазна маска на открито, чешкото правителство премахна повечето от тези мерки преди лятната ваканция, припомня агенцията.

"Полъгах се от идването на лятото и всеобщото настроение. Това беше грешка, която не искам да повторя", заяви Бабиш в телевизионно обръщение, в което призова съгражданите си да носят маска, за да се предпазят от коронавируса.

Чехия регистрира в четвъртък рекорден брой от 3130 нови случая на заразяване с Ковид-19. Това беше третият пореден дневен рекорд за страната с население от 10,7 милиона души, която регистрира над 50 000 заразени и 521 починали от март досега.

Статистическите данни сочат също, че расте броят на заразените здравни работници.

По-рано вчера министърът на здравеопазването Адам Войтех подаде оставка и на мястото му незабавно беше назначен видният епидемиолог професор Роман Примула.

Подобни статии

 • Пристигнаха още 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

  Пристигнаха още 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

  Нови 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха днес, 25 януари, в България. Те ще бъдат разпределени в страната, според Националния ваксинационен план. Доставката компенсира част от недоставените миналата седмица ваксини, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. През февруари се очаква доставка на още 83 хил. дози, а през март в страната трябва да пристигнат 104 хил. ваксини от същия производител.

  44
 • НОЩ препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки

  НОЩ препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки

  България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение. С тези аргументи Националният оперативен щаб (НОЩ) препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България.

  59
 • 10% от направените тестове за COVID за денонощието - положителни

  10% от направените тестове за COVID за денонощието - положителни

  За последното денонощие у нас са регистрирани iсамо 121 нови заразявания с коронавирус. При направени 1207 теста, това означава, че 10% от тях са дали положителен резултат, според данните, публикувани в Единния информационен портал.

  138