Андрей Ковачев: Изборните резултати в България не променят нищо в отношенията със Скопие

Снимка: БГНЕС Андрей Ковачев

Изборите в България и резултатът от тях нямат никакво значение за отношенията с Република Северна Македония, освен че се отлага междуправителствената конференция с ЕС, докато в София не се формира ново правителство, заяви българският евродепутат Андрей Ковачев за сайта МКД.

"Не знам защо някои в Скопие смятат, че изборите в България ще имат някакво значение. Ние нямаме различна политика по въпроса за Македония, независимо дали е ГЕРБ, Слави Трифонов или БСП, че да се очаква нещо след изборите да се промени", каза евродепутатът от ГЕРБ.

Той повтори, че Договорът за приятелство трябва да се изпълнява, особено "в частта за общата история на един и същ народ, който е бил разделен насила", а съвместната комисия по историческите въпроси трябва да продължи да работи. Евродепутатът подчерта, че не трябва да има омраза, а двете страни трябва да си сътрудничат, да си помагат и да отстранят някои части от учебниците, които са били съставени по времето на комунизма.

Според Ковачев междуправителствената конференция няма да може да се състои, докато не се формира правителството в България, а кога ще стане това, никой още не може да предвиди. Все пак той каза, че ако се изпълнява договорът и ако "има разбиране" за общата история, тогава може "още утре" Северна Македония да започне преговори с ЕС.

"Отговорът е в Скопие - дали югоносталгията към Тито и омразата към България е толкова важна за Македония, за да може да надделее над европейската перспектива", заяви Ковачев.

Подобни статии