Ансамбъл „Пирин“ на бунт срещу кмета на Благоевград

Скандалът между ансамбъл „Пирин“ и кмета на Благоевград се разпалва с нова сила след поредните уволнения, които направи градоначалникът. Сега благоевградският кмет Румен Томов отстрани хореографа Мирослав Димитров и диригента Стоимен Добрев.

Преди няколко месеца най-изненадващо кметът уволни и директора на ансамбъла Данислав Кехайов, който внесе спокойствие в трупата и с който артистите отново пълнеха зали и площади из цяла България и в чужбина, в това число Париж и Испания. Преди около 3 месеца силно изненадани и потресени от управленското решение звезди на ансамбъла изнесоха протестен концерт на площада пред кметския кабинет. Сега са решили да го повторят с идея да възтържествува справедливостта и се възстановят на работа хореографът и диригентът. На няколко места в Благоевград има подписка, в която за по-малко от два дена са се разписали над 3000 благоевградчани. Колективът на ансамбъла ще връчи подписката на Румен Томов, когото жителите наричат полукмет. Ще ги връчат и на неговата заместничка Василиса Павлова, която отговаря за културата в общината. Местната управа не уважи протеста преди няколко месеца, а сега зам.-кметицата е привикала в кабинета си последователно хореографа и диригента сами да си подадат оставките „по взаимно съгласие“.

Христина Шопова - бившата заместничка на Атанас Камбитов, разпространи писмо във Фейсбук в защита на артистите от ансамбъла. Там пише: „Свидетели сме на позорно посегателство над емблемата на Благоевград – ансамбъл „Пирин“! Като човек, който 8 години е имал честта да работи с тези невероятни творци, не бих могла да остана безучастна към опитите на определени лица той да бъде дискредитиран. С действията си и своите бездействия настоящото ръководство на община Благоевград руши бъдещето на певците и танцьорите, които многократно са прославили не само града ни, а и целия Пирински край. Г-н Томов, ансамбъл „Пирин“ не е разменна монета, която може да служи за постигането на лични интереси! Ансамбъл „Пирин“ е реликва и тя не може да бъде дадена в жертвоприношение, за да бъдат изпълнени предизборни обещания!

Днес отново сме свидетели как настоящите управляващи в Благоевград избират да рушат, вместо да надграждат безценното богатство, което са наследили“.

Подобни статии

 • Казанлъчани бият тревога: Изоставен е гробът на Бозвелиев

  Казанлъчани бият тревога: Изоставен е гробът на Бозвелиев

  Гробът на един от най-видните български социалдемократи Константин Бозвелиев (1862-1951) тъне в немара и забрава, гневно съобщиха жители на Казанлък , които напомнят за личността на някогашния съратник, но и основен опонент на Димитър Благоев-Дядото по време на Бузлуджанския учредителен конгрес през 1891 година.

  103
 • Лекарите също се сдърпаха. Не за здравето на хората – за пари

  Лекарите също се сдърпаха. Не за здравето на хората – за пари

  Лекарското съсловие в България също показва завидни военни умения. Не е рядкост да наблюдаваме как уважавани в обществото доктори влизат в клинч помежду си като боксьори тежка категория, дърпат се за белите престилки и са готови да се удушат един друг с медицинските си слушалки. Много често лекарските спорове са по чисто медицински въпроси (за ваксинацията, против ваксинацията, спомнете си казуса „доцент Мангъров“). Друг път са по чисто политически причини – кой е с Бойко Борисов или кой е със служебния кабинет. Но в 99% от случаите става дума за пари.

  98