Античен печат с надпис „На Елий Лупус“ изровиха в Хераклея Синтика

Принадлежал е на наследник на римски ветерани

Печатът е принадлежал на наследник на римски ветерани

Още в първия ден след възстановяване на археологическите разкопки в античния град Хераклея Синтика край петричкото село Рупите археолозите се натъкнаха на античен печат. Епиграфът Николай Шаранков от СУ "Св. Климент Охридски" разчете надписа върху него: "На Елий Лупус".

Според специалиста по класически езици и според ръководителя на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН) собственикът на печата е бил наследник на римски ветерани, заселени по Средна Струма през първата половина на ІІ век. Печатът е с неоценима стойност.

Интересът на туристите е много голям към античното селище, защото то се намира само на 2 км от храмовия комплекс „Ванга“. Интерес проявяват туристи не само от България, но и от Гърция, Русия, Сърбия, Северна Македония, Румъния, че и от Великобритания.

Кметът на Петрич Димитър Бръчков сподели недоволството си, че съдът е спрял реновирането и асфалтирането на двукилометровия път без логична причина. „Имахме всички документи, намерихме и пари, но „доброжелатели“ се намесиха. Хераклея Синтика и храмът на Ванга са гордост не само за Петрич, но и за цяла България. Недоумявам защо се случват такива неща, ощетяват се хилядите туристи. От Русия и Англия идват със самолети до София“, допълни кметът.

Археологическите разкопки в древния град Хераклея Синтика започнаха тази година на 1 юни и за първи път от откриването на обекта ще продължат четири месеца, каза доц. д-р Людмил Вагалински, цитиран от БТА.

Средствата са осигурени с целева субсидия от Министерския съвет и са в размер на 400 хиляди лева.
Тази година екипът ще работи по разкриване на западния край на форума. За първи път ще бъде проучена и част от акропола на древния град, който е разположен върху хълма Кожух.

Подобни статии