Антидепресанти събуждат ума

Антидепресанти подобряват способността за учене и възприемчивостта, показват нови клинични изследвания върху здрави хора.

Близо 15 на сто от населението на планетата страда от депресия поне веднъж в живота си. Близо една трета от пациентите реагират добре на антидепресанти от групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина и една трета показват значително подобрение, съобщи пресслужбата на Фонда за насърчаване на научните изследвания в Австрия.
Група учени от Виена изследваха дали този вид антидепресанти подобряват способността за учене и установиха, че те увеличават мозъчната невропластичност.
80 здрави доброволци били изследвани в рамките на шест седмици от екип учени под ръководството на Руперт Ланценбергер, ръководител на лаборатория от образна диагностика на мозъка във факултета по психиатрия на медицинския университет във Виена.
С помощта на магнитен резонанс те изследвали микроструктурата, функционалната и структурна свързаност и взаимодействието и активността на различни мозъчни зони.
Изследванията потвърдили, че новите връзки в мозъка се запаметяват и затвърждават по-лесно под въздействието на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина.

Подобни статии