Антимафиот №1 на Милано Алесандра Долчи: Работим активно с БГ колегите за разбиването на екомафията

Антимафиот №1 на Милано Алесандра Долчи

Антимафиот №1 на Милано и цялата област Ломбардия е жена - докторът по право Алесандра Долчи. Но може спокойно да се каже, че заемането на този отговорен пост от магистрат „в пола“ в най-богатия регион на Италия вече е нещо като традиция. Защото Алесандра Долчи наследи на него в края на 2017 година митичната Илда Бокасини, която между другото успя да докара присъда на един от най-богатите мъже в държавата и три пъти неин премиер - Силвио Берлускони. Магистратката бе любезна да отговори на няколко въпроса на „Телеграф“, свързани с въпросното заседание.

- Доктор Долчи, нека не ви звучи пресилено, но най-споменаваното име на заседанието на парламентарната комисията за борба с екомафиите в Италия бе това на България. За друга държава не стана дума.
- Така е, защото поне досега единственото публично огласено от нас престъпление е секвестирането миналата година в Комо на влаковата композиция от 17 вагона, натоварени неправомерно с боклук с дестинация България.

- Има ли вече конкретен виновник, известен ли е изпращачът и ако да - за какво ще отговаря той?
- Разследването ни все още не е приключило и съответно то е под следствена тайна, но мога да ви повторя това, което казах и пред парламентарната комисия: изпращачът е един- единствен, известен, предприемач е и поне засега се очертава той да бъде обвинен в измама. Защото се оказва, че в придружителните конвоя документи е подменил предмета за износ с цел композицията със стотици тонове боклук безпроблемно да премине през няколко граници и да бъде приета от България.

- Медиите в Италия писаха, че отпадъците са били специфицирани като годни за преработка, а всъщност това не е било така.
- Да, те са били описани като гуми и пластмаса за рециклиране, но всъщност не е била възможна никаква преработка. И е трябвало да им бъде намерено сметище за изхвърляне, за закопаване, за изгаряне или друг начин за преработката или унищожаването им. По същество има три кода за обозначаване на експедициите с отпадъци - зелен, кехлибарен и червен.
Първият се отнася за годни за рециклиране отпадъци и когато той е поставен върху документите - пратката пътува безпрепятствено в ЕС и може да бъде приета от получателя без някакви особени разрешителни. Вторият, кехлибареният (оранжев - б. кор.), трябва да се поставя точно върху отпадъци като тези за България. Те задължително се придружават от нотификация, от уведомление до транзитиращите страни и до приемната държава с тяхното подробно описание. И боклуците могат да тръгнат на път само ако всички държави - страни в експедицията, писмено потвърдят, че ги приемат на териториите си транзит или за постоянно. Но пратката за България е била с код „19-12-12“, тоест зелен, значи с материали за рециклиране, а това не е вярно, следователно експедицията е незаконна, престъпна.
Колкото до третия код - червения, то той е за особено опасни отпадъци, където режимът за транспорт е много строг и специфичен, но в случая не става дума за него.

- Има ли пръст мафията в Италия и въобще организираната престъпност тук и в други страни в „арестуваната“ по ваше нареждане експедиция за България?
- Не мога да ви отговоря, тъй като следствието е все още в ход, разплитаме случая в сътрудничество с компетентните български власти.

- На какво ниво е това сътрудничество?
- Установихме много важни, полезни контакти с българските разследващи органи. Имахме и една ползотворна среща с колегите, организирана със съдействието на „Евроджъст“ (Специализираната агенция на ЕС за съдебно сътрудничесво между страните от ЕС - б. кор.). Бих казала, че работим добре с българската прокуратура.
Вие твърдите, че осем от всеки десет компании в Ломбардия, занимаващи се с обработката или изхвърлянето на отпадъци, е контролирана от мафията и в частност от калабрийската ндрангета...
Така смятам и аз, и колегите ми, с които работя.

- Как успява ндрангетата да оплете в мрежите си предприемачи и от най-богатата и просперираща област на Италия?
. Изглежда не е много трудно. Ндрангетата използва стара, изпитана от мафията хватка. Нейните хора в Ломбардия търсят изпаднали във финансови затруднения предприемачи, на които дейността им е блокирана и се нуждаят от помощ, за да се измъкнат от трудностите. И в ролята на спасители се явяват босовете на организираната престъпност, които не след дълго слагат ръка на цялата дейност на предприемача, като започват да му диктуват какво да прави. Много често мафията се впива като пиявица и в бизнесмени, които са, така да се каже, „извън борда“ и обикновено работят на ръба на закона - те са още по-лесна плячка. Същите са и направо безскрупулните предприемачи, които са готови на всичко за бърза печалба, за власт и влияние.

- В изложението си в парламента говорихте нашироко и за разгръщането на ндрангетата в бизнеса с отпадъците покрай епидемията с Ковид-19. Изглежда бързо действат калабрийците...
- Да, така е. Епидемията и lockdown-ът доведоха до увеличаването на отпадъците поне с 20 на сто - ръкавици, предпазни маски, защитни облекла, шлемове и т.н. Те се обработват трудно и съответно работата по тях струва скъпо, което пък означава, че са апетитна хапка за ндрангетата. А тя не признава конкуренция и налага интересите си по съвсем престъпен начин. Вече работим по сигнали за нейното навлизане с щурм в бизнеса със специфичните за коронавируса отпадъци в Павия, Варезе и други големи градове на Ломбардия. Освен това през трите месеца на карантина депата за отпадъци в цялата област почти не са обслужвани, в тях има също много работа, която ще се плаща скъпо и прескъпо от общините, тоест от данъкоплатеца.

- А кога ще има конкретен резултат по „българския влак“?
- Надявам се скоро, оставете си и-мейла в моя секретариат, ще ви пишем!

Подобни статии

 • Проф. Рафаеле Бруно: Трябва да сме нащрек, докато се научим да съжителстваме с COVID-19

  Проф. Рафаеле Бруно: Трябва да сме нащрек, докато се научим да съжителстваме с COVID-19

  Професор Рафаеле Бруно е роден през 1966 г. в град Козенца. Завършва медицина в Университета на град Павия, където в момента е ръководител на Катедрата по инфекциозни болести. Завежда и научноизследователската лаборатория  към университетската поликлиника „Сан Матео“. След дипломирането си проф. Бруно специализира инфекциозни болести в Италия, в САЩ и във Великобритания, като практикува в престижни медицински заведения и на трите страни. Той е един от най-известните и уважавани италиански специалисти по тежки инфекциозни заболявания, като СПИН, сарс и ебола, и е участвал в международни мисии на ООН и СЗО. Автор е на учебници, самостоятелни студии, има над 160 публикации в авторитетни медицински издания в САЩ и Европа.  

  93
 • Красимир Ципов: Сдружение на олигарси се опитва да клати държавата

  Красимир Ципов: Сдружение на олигарси се опитва да клати държавата

  "Съдът е този, който преценява доказателствата, представени пред него, а какви са усещанията на участниците в наказателното производство е друг въпрос", казва в интервю за "Телеграф медиа" зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

  123
 • Недосегаеми в МВР няма, операцията срещу подкупните бопаджии е революционна

  Недосегаеми в МВР няма, операцията срещу подкупните бопаджии е революционна

  "Това наистина е безпрецедентна операция в най-новата история на България, както каза главният прокурор Иван Гешев, а за МВР тя е направо революционна. Дирекция „Вътрешна сигурност“ под ръководството на министъра има волята да се справи с такива служители. А въпросните двама са осуетили множество такива наказателни производства и оперативни разработки. Интересното тук е, че това са дългогодишни служители с много богат опит", казва в интервю за "Телеграф" шефът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков. 

  227