Антиоксидант, който позволява на винарките да не спят, може да бъде използван за лечение на хората

Непретенциозната винарка, която започва да кръжи над развалените ни плодове, може да се окаже наш верен съюзник за лечението на безсъницата, пише в. "Дейли мейл".

Екипът на Драга Дрогуля от Харвардския университет задълбочено изучил въздействието на антиоксиданта, който позволява на тези мушици да не спят, без това да им отрази фатално. Когато дрозофилите били изкуствено лишени от сън, молекула, наречена ROS /reactive oxidative species/ започнала да се натрупва в техните черва. Вследствие на нейното въздействие всички винарки умирали за 20 дни - половината от нормалния им живот.

Но когато на тези недоспали мушици бил приложен специфичен антиоксидант, той премахвал смъртоносната молекула и винарките си доживявали до заветните 40 дни, без дори и да мигнат за някакъв сън.

Удивителното изследване може да помогне на медиците да се справят с безсънието и при хората. Лишаването от сън, както е известно, води до до загуба на памет, болест на сърцето, затлъстяване дори и смърт.

Лабораторните дрозофили били генетично променени, така че да не спят. Те произвежали протеин, чувствителен на топлината, лишаващ ги от сън. Мушиците били поставени при температура над 29 градуса по Целзий, за да бъдат активни 24 часа в денонощието. След 10 дни повечето от мушиците измрели, а всички останали вече се били споминали на 20-ия. Във вътрешностите на всички тях била открито наличието на ROS молекули. Те повреждат ДНК и РНК на клетките, водещо до смърт.

При следващ експеримент на същите генетично безсънно моделирани винарки бил приложен антиоксидант, включващ коктейл от мелатонин, липоева киселина и динуклеотид, какъвто има в гъбите. Съставката успяла да унищожи ROS молекулите и инсектите се радвали на пълноценен 40-дневен живот, без да спят.

Подобни статии