Антон Дончев сравни живота и политиката с шахматна партия

Съпругата на писателя просълзи гостите на честването на 90-годишнината му с откъс от „Време разделно“

Photo: Големият български писател Антон Дончев отбеляза 90-ата си годишнина

С шахматна игра сравни живота и световната политика големият български писател Антон Дончев по време на честването на 90-годишнината му в галерията музей на хотел „Анел“ - най-новото пространство за изкуство и култура в столицата.

„Бързината на местене на ходовете е големият проблем на нашето време. Както има шахматни партии, продължаващи по 1-2 минути, така и ние, и нашите политици трябва да се научим на бързи ходове. Но още не сме се разбрали по правилата, по които се местят фигурите“, коментира мъдрецът, създал един от най-силните български романи в историята на модерната ни литература и припомни, че в света има и добро, и зло и на човека принадлежи изборът на коя страна ще застане. Авторът на „Време разделно“ изрази признателност към всички уважили празника му, преодолявайки страха от коронавируса: „Благодаря ви от все сърце, че увеличавате светлата армия на хората, които трябва да запомня с добро“, каза той.

Сред гостите бяха председателят на парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов, кметът на София Йорданка Фандъкова, вицепрезидентът Илияна Йотова, директорът на Народния театър Мариус Донкин, режисьорите Владимир Петков и проф. Пламен Марков, който бе постановчик на тържествения спектакъл в чест на Антон Дончев в НДК навръх рождения ден на писателя 14 септември. И още – историкът проф. Андрей Пантев, главният секретар на Светия синод архимандрит Герасим, журналистът международник Тома Томов, поетът Димитър Христов, певецът Веселин Маринов и други видни артисти, политици и общественици.

„Има хора, които срещаш по пътя си и научаваш истини, които преобръщат живота ти за добро, чест и човеколюбие. Има творци, които успяват да извлекат и от най-мрачните дълбини на миналото светъл лъч за вяра в бъдещето. От твоето изключително творчество можах да направя извода, че изгубеното злато може да се намери, но изгубеното историческо време – никога“, обяви в поздравлението си към юбиляря Вежди Рашидов, като му връчи почетния плакет на Народното събрание за изключителния му принос в българската култура и духовност. Подарък за писателя от скулптора беше и изваяният негов бронзов бюст, поръчан специално за повода от собственика на „Анел“ Ангел Симеонов – поет и меценат на изкуството. Водещият на вечерта – издателят Иван Гранитски, който нарече Антон Дончев следовник на духа на Вазов и един от най-големите ни писатели за всички времена, се пошегува, че за 100-годишнината му трябва да има паметник в цял ръст на входа на столицата, който да открие Фандъкова в качеството си на кмет. Самата тя поднесе на живия класик Почетния знак на София.

Актьорът със златен глас Симеон Владов прочете избран от писателя откъс от „Време разделно“, рисуващ баладичната картина на планината жена и майка Родопа. Един от най-вълнуващите моменти на вечерта бе, когато писателят извика до себе си на импровизираната сцена своята съпруга Райна. Тя изпълни друг фрагмент от любимия на поколения роман, разкриващ защо главният герой Манол носи прякора Стоте братя. Достолепната дама нито веднъж не погледна в листовете – тя знаеше наизуст дълги пасажи от коронното произведение на съпруга си. Мнозина от присъстващите разпознаха в нея актрисата от театър „Българска армия“ от близкото минало Райна Василева, майсторка на не едно и две драматични превъплъщения...

Сред поздравителните адреси в официалната част бяха тези на премиера Бойко Борисов, на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, а в хода на вечерта се получи и голям букет за юбиляря от Симеон II Сакскобургготски.

Подобни статии