Аптекарка доайен гони Ковид с билки

Катя Иванова препоръчва чай от котешки нокът и златен корен срещу заразата

Снимка: Личен архив Билки срещу злобата, завистта и глупостта няма, твърди фармацевтът доайен.

Фармацевтка от Горна Оряховица, с повече от половин век стаж лекува онкологични заболявания с билков чай, чиято рецепта е разработена от самата нея.

Катя Иванова е най-дългогодишната фармацевтка в България и преди дни бе удостоена с награда от Българската асоциация на помощник-фармацевтите, чийто почетен председател е тя от две години. Чаят, който тя нарича противотуморен, включва пет билки: глухарче, невен, равнец, черен оман и котешка стъпка. Според създателката му чаят помага при онкологични заболявания, но за целта трябва да се пие дълго време, като не бива да се пропуска прием. Чаят действа имуностимулиращо, като провокира организма сам да се пребори с болестта. Той може да се приема и профилактично срещу заболяване от рак и от здрави хора. Чаят на фармацевтката отдавна е добил известност и извън България и от него всеки месец тя изпраща на пациенти не само в европейски страни като Испания, Германия, но и в далечни като Иран и дори отвъд океана, в САЩ.

За разлика от много от своите колеги Катя Иванова не се задоволява само да продава в дрогерията си, а и сама разработва лекове с даровете на природата – билките. Тя има издадени цели осем книги с билкови рецепти, които се търсят от хора от целия свят.

Горнооряховската фармацевтка споделя, че в условията на пандемия все повече хора се обръщат към билколечението. Според нея най-добрата профилактика срещу ковид са билките котешки нокът и златен корен. Първата билка благодарение на богатия състав на съдържащи се в нея вещества е мощен имуностимулатор и действа антиоксидантно, противовъзпалително, антивирусно, потиска развитието на туморни клетки, използва се като превенция срещу сърдечносъдови заболявания и при лечение на СПИН. Втората билка се определя като най-полезната билка срещу нервно напрежение, безпокойство и стрес, срещу психическо и физическо изтощение, безсъние и нарушения на паметта. „И двете билки са много полезни за профилактика на коронавирус. Едната действа срещу вируса, а другата действа адаптогенно, т.е. помага на организма сам да се приспособи към дадена ситуация”, обяснява фармацевтката Катя Иванова. Тя е убедена, че за всяка болест има билка, само за човешката злоба и завист няма. Затова съветва хората да се обичат и да не допускат тези два порока да вземат надмощие в тях, да ги обсебват и да ги погубват.

Фармацевтката разказва, че интересът й към билките е по наследство. Дядо й Начо от Стара Загора е бил един от най-известните билкари в България. Наследила е неговата дарба, но както често се случва, ученичката надминава учителя си. Докато дядо Начо е имал разработени 130 рецепти, внучката му вече надминава 135. Катя разказва, че в България има над 3600 билки, но на около 700 от тях лечебните свойства са известни.

Тя обяснява още, че природата е направила така, че билките, плодовете и зеленчуците имат определена форма, която подсказва за какво може да се използват. Целината има формата на кост и натрий, който е полезен за костната система. Орехът наподобява мозъка и укрепва паметта. Бобът прилича на бъбрек и действа добре на този орган. Смокините са пълни със семенца и висят по двойки като тестиси. Те способстват за увеличаване потентността и премахване на мъжкия стерилитет. Авокадото пък точно обратно, прилича на женски полов орган и помага в случаи на проблеми при раждане.

„Лечението с билки има 100% ефект, но се постига много по-бавно и затова много от хората се съмняват и не вярват в тях и предпочитат класическите лекарства. Освен това навремето лекарите познават доста повече билките и наред с традиционните лекарства препоръчваха и растителни отвари. Днешните млади медици обаче не са посветени в тайните на фитотерапията, а трябва поне два семестъра в университета да изучават билколечение”, убедена е Катя Иванова. Самата тя има и медицинско и фармацевтично образование. Обяснява още, че в днешното забързано и динамично време, голяма част от заболяванията се дължат на стреса и неправилното хранене. За защита срещу стреса тя препоръчва чайове от глухарче, жълт кантарион и синя жлъчка, които действат на нервите успокояващо и пречистват черния дроб.

Бабини зъби за мускули, но с мярка

Фармацевтката споделя, че през последните години спортисти и хора, които искат да натрупат бързо мускулна маса, масово си купуват билката бабини зъби, правят си чай от нея и пият с литри. В действителност обаче билката е отровна и трябва да се консумира с внимание. Другото, което силно я вбесява, е прекаленото доверие, което хората имат на рекламите по телевизията на чудодейни илачи, церящи едва ли не всички болежки.

Приятелите на Катя Иванова знаят, че тя е доста многостранно развита личност. Освен фармацевтиката, която упражнява вече 53 години с много любов, тя е и поетеса, бивша гимнастичка. А в добавка към това може да свири на цели три музикални инструмента: акордеон, цигулка и пиано. Всичко, с каквото се захване, Катя го прави с вдъхновение и любов. И макар вече да е навършила годините за пенсиониране, изобщо не мисли да се отказва от професията си. Защото е приела като мисия в живота си да помага на хората.

Подобни статии