Аржентинският президент се забърка в расистки скандал с Бразилия и Мексико

Аржентинският президент Алберто Фернандес предизвика бурна реакция в социалните мрежи с изказване за произхода на мексиканците и бразилците, предаде Франс прес.

По време на срещата си с испанския премиер Педро Санчес в Буенос Айрес Фернандес сподели с испанския лидер свои разсъждения за произхода на аржентинците, мексиканците и бразилците.
"Аз съм привърженик на Европа. Вярвам в Европа. Мексиканците произхождат от индианците, бразилците са излезли от девствената гора, но ние, аржентинците, сме дошли с кораби, с кораби, пристигащи от Европа". По тази причина и обществото ни е изградено по европейски образец, заяви Фернандес на срещата си със Санчес в президентския дворец в аржентинската столица.
Видеозаписът с изказването на Фернандес бързо набра огромна популярност в социалните мрежи и предизвика критики, шеги и подигравки.
Няколко часа след изказването си Фернандес се извини. "Много пъти е била повтаряна фразата, че "аржентинците са дошли с кораби". През първата половина на миналия век ние сме приютили над пет милиона имигранти, които заживяват заедно с коренното население. Ние се гордеем с нашето разнообразие", написа аржентинският лидер в Туитър.
Поднесеното извинение обаче изглежда закъсня, отбелязва Франс прес.
Бразилският сенатор Сиро Ногейра например написа в Туитър, че след като е прочел думите на Фернандес, е започнал по-добре да разбира "защо след Втората световна война нацистките военнопрестъпници са намерили убежище в Аржентина".
Едуардо Болсонаро, бразилски народен представител и син на президента на Бразилия Жаир Болсонаро, определи изявлението на Фернандес като проява на расизъм и изтъкна, че имайки предвид икономическите проблеми, с които се сблъсква Аржентина, "корабът на Аржентина потъва".

Подобни статии