Арменският президент поиска руски войски да защитават арменско-азербайджанската граница

Снимка: ЕПА/Бгнес

Арменският премиер Никол Пашинян заяви вчера, че ще поиска разполагането на "руски граничари" по протежение на границата с Азербайджан за избягване на ескалация на напрежението след неотдавнашни гранични сблъсъци, предаде АФП.

"Предвид сложната ситуация, смятам, че има смисъл да се обмисли въпросът за разполагането на руските граничари по цялата арменско-азербайджанската граница", каза Пашинян по време на заседание на правителството.

Според него присъствието на руски военнослужещи "би направило възможно извършването на работа по демаркация и делимитация на границата без риск от военни сблъсъци".

"Планираме да обсъдим темата с нашите руски колеги", добави Пашинян.

Той направи това изявление само ден след нови сблъсъци между арменски и азербайджански войници, при които трима арменски военнослужещи бяха убити близо до граничното село Сотк.

Двете страни си отправиха взаимни обвинения в провокиране на сблъсъците, преди да постигнат прекратяване на огъня, договорено с посредничеството на Русия.

Между Армения и Азербайджан през есента на 2020 г. избухна въоръжен конфликт за контрола на Нагорни Карабах, при който загинаха над 6500 души, припомня агенцията.

Подобни статии